Izložba unikatnih ručnih radova: Borci su svoje ideje, znanje i različite talente pretočili u konkretne vrijednosti

U prostorijama restorana „Bazeni“, izložbu rukotvorina i suvenira koju organizuje Udruženje ratnih vojnih invalida Općine Ilidža, otvorio je danas ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo. Na izložbi su bili izloženi eksponati koje ovo udruženje posjeduje i prodaje u svojim maloprodajnim suvenirnicama kod Tunela spasa i u Maloj aleji na Ilidži.

„U svom radu koristim različite tehnike, od rada s folijom do dekupaža. Često pravim slike po narudžbi kupaca“, pojašnjava Mubera Spahović, koja je zadovoljna s prodajom svojih proizvoda, iako je kako kaže, tek odnedavno počela sa izrađivanjem ukrasnih kutija, tabakera, tacni.

Vrlo je važno da kupci znaju da je riječ o unikatnim ručnim radovima, nisu to ni kineski ni mašinski proizvodi i ne možete ih naći niti kupiti u svakoj radnji.

„Ukoliko kupite jednu kutiju ili sliku izvodivo je napraviti još jednu sličnu, ali nije moguće izraditi istu, u čemu je velika prednost naših radova, u odnosu na druge“, rekla je Spahović.

Prema riječima ministra Fiše, prioritet u radu resornog ministarstva je omogućavanje uvjeta  boračkoj populaciji u kojima će živjeti od svoga rada i oni i njihove porodice.

„Mi se sve više moramo okretati ekonomskoj podršci, jer je prošlo vrijeme socijalnih davanja, a upravo ova izložba na kojoj se mogu naći prekrasni drvorezi, bakrorezi, oslikana platna, ukazuje da su naši borci spremni da svoje ideje, znanja i različite talente pretoče u konkretne vrijednosti“, istakao je ministar Fišo te dodao kako uz podršku Ministarstva ove njihove aktivnosti mogu prerasti u stalni rad u obrtničkim radionicama.