Uz podršku Ministarstva za boračka pitanja KS, Fond memorijala pripremio prigodni video povodom obilježavanja 5. februara - Dana sjećanja na sve ubijene i ranjene Sarajlije

„Sarajevo je u svojoj bogatoj historiji prošlo kroz mnoga teška razdoblja. Ali kada bi grad mogao pričati, sigurno bi rekao da mu je period od 1992 – 1995. godine bio najteži. S tim bi se složili i njegovi građani koji su u 44 mjeseca dugoj opsadi, uz neredova dotok vode, struje i hrane bili svakodnevno ubijani na najmonstruoznije načine“, uvodne su riječi u prigodnom videu kojeg je, u povodu Dana sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva u agresiji u periodu 1992-1995. godine i 28. tužne godišnjica stradanja 68 naših sugrađana na pijaci Markale pripremio i predstavio Fond memorijala Kantona Sarajevo, uz podršku Ministarstva za boračka pitanja KS.

I ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović je ponovio riječi iz videa u kojem se ističe kako je Sarajevo svakog 5. februara tužno, ali i svih drugih kobnih dana kada su njegovi stanovnici nedužni stradali.

„Moramo njegovati i kontinuirano provoditi kulturu sjećanja, podsjećati sve nas na najteže trenutke agresije i stradanja, kako se ovakvi zločini nikada nikome ne bi desili, niti ponovili“, poručio je uz objavu ovog videa ministar Osmanović.

Video se može preuzeti sa linka:

https://drive.google.com/file/d/18BbY8V5bOPllw0ybNJFGiNg6OBDo0CqR/view