Šehidsko mezarje Kovači: Otvorena manifestacija „Odbrana BiH – Igman 2018“

Manifestacija „Odbrana BiH-Igman 2018“ otvorena je danas polaganjem cvijeća te odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine na Šehidskom spomen mezarju „Kovači“.

Cvijeće su položili predsjednik i potpredsjednik Organizacionog odbora, federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

Nakon polaganja cvijeća na centralnom nišanu šehidima i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću cvijeće je položeno na spomen-obilježja stradalim civilima u ulici Ferhadija, zatim na spomenik Vječna vatra, Spomen-obilježje djeci opkoljenog Sarajeva te u haremu Alipašine džamije, kao i prvim žrtvama agresije na našu državu Olgi Sučić i Suadi Dilberović.

U okviru programskih sadržaja, drugog dana manifestacije, planirani su i defilei ratnih zastava pod nazivom „Mladi na putu života“ kao i ratnih veterana Armije i MUP-a, te sportske igre.

Centralni dio manifestacije održat će se sutra (petak 3. augusta) na Velikom polju na Igmanu, gdje će uz uobičajene programske aktivnosti, biti upriličeno i otkrivanje rekonstruisanog spomen-obilježja palim borcima.

Za sve stanovnike Kantona Sarajevo koji žele prisustvovati manifestaciji na Velikom polju  organizatori su obezbijedili prijevoz autobusima.