Ratnim vojnim invalidima uručena ortopedska pomagala, donacija Turske vojne misije u BiH

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko i šef Turske vojne misije u BiH Ali Taniš uručili su danas na Ilidži donaciju ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide sa područja cijele BiH.

Turska vojna misija u BiH izvršila je nabavku 50 elektromotornih invalidskih kolica, 100 manuelnih invalidskih kolica, 100 pari podpazušnih štaka i 100 pari čarapa za protezu. Dodjela navedenih ortopedskih pomagala izvršena je korisnicima po spisku Saveza RVI FBiH.

“Imamo danas čast prisustvovati ovoj plemenitoj akciji Turske vojne misije u BiH koja je nabavila potrebna ortopedska pomagala našim ratnim vojnim invalidima. Izražavam duboku zahvalnost svima koji su obezbijedili novčana sredstva, proveli potrebne zakonske procedure i svima koji su neposredno radili da se omogući dodjela ove veoma vrijedne pomoći ratnim vojnim invalidima”, kazao je ministar Jusko u obraćanju prisutnima.

Dodao je da na području Kantona Sarajevo potrebu za ovim pomagalima ima ukupno 61 RVI paraplegičar i 145 ratnih vojnih invalida prve grupe.

“Ovim je još jednom potvrđeno prijateljstvo između naše dvije države, a pomoć će biti dodijeljena RVI na cijelom teritoriju BiH”, kazao je ministar Jusko uz citat koji svima može biti putokaz u životu “Tvoje je samo ono što daš”.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc istakao je značaj prijateljstva BiH i Turske, dodajući da postoje neraskidive veze,prijateljstvo i srdačnost na koje niko ne može uticati.