Prošlo je 26 godina od pogibije heroja odbrane Sarajeva Vinka Šamarlića

U organizaciji Udruženja veterana Odreda policije „Bosna“ te Odreda „Hrasno Brdo“, danas je obilježena 26. godišnjica od pogibije hrabrog specijalca i velikog sportiste, pokojnog Vinka Šamarlića.

Tim povodom, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je cvijeće na njegov grob.

„Dan prije nego što je trebao otputovati u Barcelonu na Olimpijske igre na kojima je, kao jedan od naših najboljih sportista, bio određen da nosi zastavu Republike Bosne i Hercegovine koja je po prvi put uzela učešće na ovom velikom takmičenju kao samostalna država, Vinko je odlučio povesti svoju jedinicu u borbu na Hrasno Brdo s riječima: 'Idemo uzeti ovo, pa ću onda i medalju'. Nažalost, tu borbu naš Vinko nije dobio, poginuo je“, podsjetio je prisutne ministar Fišo u svom kratkom obraćanju.

Nakon odavanja počasti heroju odbrane glavnog grada jedine nam domovine, cvijeće je položeno i na spomen obilježje šehidim i poginulim borcima Hrasnog Brda.

U okviru prigodnog programa obilježavanja ove tužne godišnjice, učenici osnovnih škola sa područja Novog Sarajeva ispred Taxi doma u Hrasnom krenuli su na „Marš sjećanja Vinko Šamarlić 2018“ koji će se završiti na mjestu njegove pogibije.

Vinko Šamrlić bio je istaknuti džudista sarajevskog Judo kluba „Željezničar“, osvajač brojnih medalja i reprezentativac BiH. Za hrabrost ispoljenu u oružanim borbama posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjima „Ordenom zlatnog grba sa mačevima“, „Policijskom medaljom za hrabrost“ i „Zlatnom policijskom značkom“, a ulica sa imenom ovog heroja nalazi se na Ilidži u naselju Lužani.

U znak sjećanja na pokojnog Šamarlića JK „Željezničar“ organizuje tradicionalni turnir koji nosi ime velikog borca za BiH.