Pripadnici boračke populacije se mogu opredijeliti za usluge besplatnog prijevoza jednog od postojećih prijevoznika u KS-u

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je na današnjoj sjednici po skraćenom postupku Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine.

Ovaj akt se odnosi na način regulisanja korištenja postojećeg prava određenih braniteljskih kategorija na besplatnu i povlaštenu vožnju u javnom gradskom prijevozu na području Kantona, ako to pravo ne mogu ostvariti po drugom osnovu.

Predviđeno je da se korisnici ovog prava mogu opredijeliti između postojećih prevoznika (trenutno GRAS-a i Centrotransa), do početka primjene jedinstvenog tarifnog sistema u kojem bi kartu mogli koristiti kod svih registrovanih prijevoznika.

"Ova inicijativa došla je početkom mandata Vlade od boračke populacije koja se žalila da nije ravnopravno zastupljena kada je u pitanju korištenje javnog gradskog prijevoza. Postoje određene zone koje pokriva jedan prijevoznik, dok u drugom dijelu grada prijevoz pokriva GRAS. Zbog toga sam predložio da idemo u izmjenu zakona kako bi pripadnici ove populacije mogli ostvariti ista prava u vozilima oba prijevoznika", obrazložio je resorni ministar Ismir Jusko.

Naveo je da se ovo pravo ostvaruje putem nadležne općinske službe za oblast boračko-invalidske zaštite. Općinska služba mjesečno dostavlja prijevozniku spisak osoba koje su ostvarile ovo pravo na osnovu kojeg se izdaju kuponi za prijevoz.