Premijer Nenadić o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i aktivnostima u borbi sa pandemijom

Uime Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo, na današnjoj press konferenciji premijer KS Mario Nenadić izvijestio je javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu kao i aktivnostima koje se poduzimaju u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Naglasio je na početku da se poštuju i aktivno provode naredbe štabova civilne zaštite, kojih je do sada bilo ukupno 113, odnosno, 81 naredba Federalnog Štaba civilne zaštite i 32 naredbe Štaba civilne zaštite KS.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u zadnjih 24 sata u Kantonu Sarajevo testirano je 105 osoba, od kojih su četiri pozitivne na koronavirus, a jedna od tih osoba je retestirana. Do sada su u KS-u testirane ukupno 1.983 osobe. Ukupan broj osoba kod kojih je potvrđena infekcija je 103.

„Hospitaliziranih je trenutno 16 pacijenata, od kojih su dva na respiratorima. U posljednjih 24 sata evidentiran je oporavak pet osoba, od ukupno 15 do sada oporavljenih osoba. Tužna statistika je da su četiri stanovnika Kantona do sada, nažalost, preminula od posljedica koronavirusa“, naveo je premijer Nenadić.

Po njegovim riječima, trenutno je na snazi 61 rješenje o kućnoj izolaciji.

„Kada govorimo o statistikama o kršenju samoizolacije, moram uputiti pohvale svima, prije svega građanima, jer od ukupno 1.306 kršenja samoizolacije, u zadnja 24 sata, prvi put, nakon 15 dana, imamo dobru statistiku, odnosno zabilježena četiri slučaja kršenja samoizolacije i 28 kršenja policijskog sata. Nije bilo prinudnih izolacija“, izvijestio je premijer.

Istakao je da jeKanton Sarajevo osigurao dovoljne prostorne kapacitete za izolatorije a osiguran je i dovoljan broj testova kao i testiranja, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Najavio je da će se naredne sedmice intenzivirati testiranja, u skladu s preporukama Naučnog tijela za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom u toku pandemije, koje je osnovalo Ministarstvo zdravstva KS.

„Imamo dovoljne smještajne kapacitete za potrebe karantena. Prostori za karantenu i prinudnu izolaciju za sada su uspostavljeni su u prostoru Javne ustanove Studentski centar 'Bjelave',a u slučaju potrebe, spreman je i drugi prostor u Studentskom domu' Nedžarić'i. Kada govorimo o nabavci medicinske opreme, situacija je dobra, a i sve bolja. Finansijskih sredstava ima dovoljno, a ona se kombiniraju udruživanjem sredstava i donacijama. Podsjećam da imamo nekoliko linija nabavki i snabdijevanja zaštitnom i medicinskom opremom. Prije svega, kroz budžetska izdvajanja Kantona i Federacije BiH, zatim imamo potpisan sporazum sa UNDP-em kroz koji smo osigurali 800.000 KM za potrebe nabavki opreme i zaštitnih sredstava. Zavod zdravstvenog osiguranja KS ima također potpisan sporazum sa UNDP-em u vrijedan osam miliona KM. U prvoj fazi on je potpisan na iznos od pet miliona KM, i to četiri miliona KM od Kantona i jedan milion KM sa kojim će participirati UNDP. Putem Civilne zaštite Kantona Sarajevo realizirana je nabavka vrijedna 311.000 KM i to 55.000 maski, 5.000 hirurških mantila, 3.000 kombinezona, 1.000 vizira, dezinfekciona sredstva, i druga zaštitna medicinska oprema“, obavijestio je premijer.

Istakao je i da postoje značajni iznosi osiguranih i pristiglih donacija, a oni se ogledaju u zaštitnoj opremi, vizirima, a čeka se i nova donacija EU za FBiH, čiji će dio sredstava biti usmjeren i KS-u. Postoje i bilateralne donacije.

„Osigurali smo u saradnji sa UNDP-em, redovne i kontinuirane linije snabdijevanja i želim građane Kantona Sarajevo da relaksiram makar u tom pogledu. Uspjeli smo u saradnji sa ovom organizacijom osigurati da veliki dio opreme budu proizvodi domaćeg proizvođača i to viziri, zaštitne maske, odjela i dr. Što se tiče nabavki, one su ,dakle, sigurne i kontinuirane. Za početak naredne sedmice planira se isporuka 30 respiratora, putem UNDP-a“, dodao je premijer.

Premijer je govorio i o karanteni u sklopu Studentskog doma na Bjelavama.

Trenutno u karanteni boravi 127 osoba, dok su četiri osobeu prinudnoj izolaciji. U karanteni su osobe koje su u BiH stigle organizirano iz Švedske, Francuske, Velike Britanije a kasnije i pojedinačno putem kopnenih graničnih prijelaza, te su smještene ovdje. Tri osobe u karanteni su pozitivne i one su adekvatno obezbijeđene. Prije tri dana iz karantene je  izašlo prvih 18 osoba koje su tu boravile po dolasku iz Italije.

Kapaciteti 'Doma Bjelave' su za 200 osoba, ali će po riječima premijera, u slučaju potrebe, na raspolaganju biti i prostori u Domu 'Nedžarići', u skladu sa važećim propisima i naredbama Kriznih štabova i štabova civilne zaštite.

Kada je riječ o institucijama socijalne zaštite u KS-u, naglasio je da u njima nema zaraženih osoba. Biće osiguran dodatni epidemiološki nadzor nad ovim ustanovama jer u njima borave najranjivije kategorije našeg stanovništva, naglasio je premijer.

Podsjetio je također da se online nastava u Kantonu odvija nesmetano, te da nema nikakvih smetnji da se školska godina privodi kraju, ali bez eksterne mature jer se nisu stekli uvjeti za njeno provođenje.

Prema informacijama iz MUP-a, sigurnosna situacija u Kantonu je zadovoljavajuća, stanje opšte sigurnosti je dobro, a statistike govore o najboljim rezultatima u posljednje vrijeme.

Premijer je na kraju informisao i o produženju važenja naredbi Štaba CZ FBiH do kraja ovog mjeseca, a koje se odnose na otkazivanje i održavanje svih javnih skupova, zabranu javnih okupljanja, rada određenih prodavnica, zabranu kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina i ostalih naredbi.

Ovom prilikom je zahvalio građanima na dosadašnjem poštivanju naredbi zahvaljujući kojima Kanton ima zadovoljavajuću epidemiološku situaciju, uz poruku da svi ostanemo kolektivno disciplinarni jer ova situacija neće dugo potrajati.

Svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti čestitao je Vaskrs, uz molbu da propisane mjere i preporuke poštuju i za vrijeme blagdana.