Predstavnici Kantona Sarajevo odali počast legendarnom komandantu i Zlatnom ljiljanu Zaimu Imamoviću

Povodom 22. godišnjice pogibije legendarnog komandanta Armije RBiH rahmetli Zaima Imamovića, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Kantona Sarajevo odali su danas počast ovom heroju učenjem fatihe i minutom šutnje u haremu Alipašine džamije.

U ime Kantona Sarajevo cvijeće je na njegov mezar položio ministar za boračka pitanja Muharem Fišo.

Imamović je poginuo na današnji dan 1995. godine na treskavičkom visu Čelina iznad prijevoja Rogoj, samo nekoliko dana prije uspostave mira u Bosni i Hercegovini.

Dao je herojski doprinos oružanom otporu agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Obavljao je u činu majora dužnost komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH. Bio je jedan od organizatora operacije kodnog naziva "Krug", izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođen grad Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan".

"Bio je najbolji komandanat naše Armije. Jak i smiren, svojim borcima je ulijevao hrabrost i sa njima išao bez obzira na to koliko je bilo opasno. Njegova smrt teško nas je pogodila, nismo mogli vjerovati da je poginuo. Mislili smo da je to kraj svemu jer je to bio čovjek kojem smo vjerovali u potpunosti", ispričao je njegov saborac Mujo Šiljak iz Prve drinske brigade.

Na mezar komandanta Imamovića cvijeće su danas položili i članovi njegove porodice i saborci, delegacije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, općina Centar Sarajevo, Hadžići i Goražde, te brojnih boračkih udruženja.

U znak sjećanja na njegov lik i djelo, danas u 17:00 sati u Domu kulture u Goraždu, savezi udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan i zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo i BPK Goražde održat će  prigodnu akademiju.