Pravo na stipendije Fonda "Ikre" u školskoj 2018/2019. godini ostvarilo 1.930 srednjoškolaca i studenata

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko potpisao je danas ugovore o dodjeli stipendija sa 20 srednjoškolaca i studenata – djecom pripadnika boračke populacije KS kao predstavnicima 1.930 stipendista koji su to pravo ostvarili u školskoj 2018/2019. godini.


Stipendije dodjeljuje Ministarstvo za boračka pitanja KS putem Fonda KS za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila žrtava rata „Ikre“ .


Na javni poziv prijavila su se 2.852 kandidata, a nakon obrade zahtjeva pristiglih po Konkursu za dodjelu stipendija, te proteka žalbenog roka stekli su se uvjeti za potpisivanje ugovora o stipendiranju 1.930 djece koja su se našla na listi dobitnika sa odgovarajućim brojem bodova.


Pravo na dodjelu stipendija ostvarilo je 847 kandidata (SSS), 895 kandidata (VSS), te 188 kandidata koji su stekli pravo na stipendiju bezuslovno, odnosno bez bodovanja, a to su djeca bez oba roditelja i djeca iz porodica teškog imovinskog stanja i iz porodica koje na redovnom školovanju imaju troje i više djece.


"Za ovu namjenu Ministarstvo je iz Budžeta izdvojilo 1.717.000 KM. Ovo je način da pomognemo i pružimo podršku djeci naše boračke populacije u njihovom školovanju. Uvjeren sam da će u Bosni i Hercegovini, uz ulaganje u infrastrukturu i obrazovanje, biti zaustavljen odlazak naše mladosti", izjavio je ovom prilikom ministar Jusko.


Potpisivanju ugovora je prisustvovao i direktor Fonda Smajo Halilović koji je naveo da se stipendije isplaćuju za devet mjeseci, u iznosu od po 100 KM.

Halilović je zahvalio Ministarstvu i Vladi KS na redovnoj isplati stipendija za djecu.


Dodao je da je tokom 25 godina rada i djelovanja Fonda "Ikre "više od 60.000 studenata i srednjoškolaca ostvarilo pravo na stipendiju.