Povodom obilježavanja 75. godišnjice Igmanskog marša, ministar Fišo primio delegacije Republike Slovenije, Koruške i ruskih vojnih veterana

Povodom 75. godišnjice Igmanskog marša, jedne od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda Narodno-oslobodilačke borbe, danas je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo primio delegacije Republike Slovenije, Koruške i ruskih vojnih veterana koji ovim povodom borave u posjeti našoj zemlji. Slovenačku delegaciju predvodili su zamjenici gradonačelnika Ljubljane i Velenja Denis Striković i Peter Dermol, ruske veterane načelnik štaba Saveza ruskih veterana general Alexander Kravchuk, a Koruške Slovence iz Celovca odnosno Klagenfurta Franz Wakounig.

Na današnjem susretu sve aktere sastanka najmlađi učesnik Igmanskog marša Albin Pibernik podsjetio je na ovu jedinstvenu vojnu operaciju, kada je 500 boraca Prve proleterske brigade iz opsade jakih njemačkih snaga na Romaniji krenulo u proboj prema Sarajevu. Njihov plan je bio da se domognu tada oslobođene Foče. Proboj je započeo 25. januara. Za dva dana su došli u Sarajevsko polje. Najteži dio je bio početak uspona na Igman. Prelaz preko Igmana je izveden noću između 27. i 28. januara, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći. Taj marš je postao legendaran po 40 teško promrzlih boraca koji su prebačeni na liječenje u Foču, gdje su podnijeli nadljudske bolove amputiranja promrzlih dijelova tijela bez narkoze. Pibernik, tada jedanaestogodišnji dječak, koji je s majkom ljekarom prepješačio ovu planinu, kasnije je postao pilot bivše JNA. Njegov lik se pojavljuje i u kultnom jugoslovenskom filmu „Igmanski marš“.

„I ove godine bit će održana tradicionalna manifestacija na kojoj će se svi prisutni prisjetiti ovog herojskog podviga i proboja učesnika Igmanskog marša“, naglasio je predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš i zahvalio Vladi Kantona Sarajevo i ministru Fiši na organizacionoj i finansijskoj potpori za održavanje ovogodišnje manifestacije, a koja je svake godine prilika za susret dragih prijatelja.

Ministar Fišo je poželio današnjim gostima dobrodošlicu u ime Vlade i Skupštine KS, jer su u posjeti našoj državi i njenom glavnom gradu, kako bi se na najdostojanstveniji način prisjetili jedne velike bitke koja je obilježila 20. vijek, „epopeju antifašizma“, kako ju je nazvao.

„Ponosno mogu reći da sam obojen antifašističkom bojom koja se na svjetskom nivou borila protiv fašizma, a kojeg nažalost u posljednje vrijeme ima sve više“, kazao je ministar Fišo.

Predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije Ibrahim Durmo kazao je da se i ove godine očekuju veliki broj učesnika, posebno ako vremenski uvjeti budu povoljni. Najavio je da će joj prisustvovati veliki broja gostiju iz inostranstva, među kojima su i gosti iz Slovenije, Koruške i Rusije.

„Veliku zahvalnost dugujemo ministru Fiši, koji je i naš član, ali i Vladi KS koja nas podržava u organizaciji obilježavanja svih važnijih manifestacija s ciljem sjećanja na velike bitke iz NOB-a, tako i ovogodišnje 75. godišnjice Igmanskog marša,velike humane ofanzive u kojoj su ljudi goli i bosi došli do slobode i pobijedili fašiste“, rekao je Durmo. Dodao je da je u pitanju najorganizovanija i najposjećenija manifestacija koja ne smeta nikome, kao i da u njoj učestvuju predstavnici svih republika nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, ali i šire.

Ruski general Kravchuk je prenio svim prisutnim iskrene pozdrave Saveza ruskih veterana koji ima preko šest miliona članova. Dogradonačelnik Striković je uime antifašističkog grada Ljubljane, koja je pobratimski grad Sarajeva, podsjetio na tužne historijske činjenice koji vežu ova dva grada – Ljubljanu kao jednog velikog logora u Drugom svjetskom ratu i Sarajevo koje je, nažalost, početkom devedestih godina bio najveći grad – logor.  Na mjestima tadašnje logorske žice sada se nalazi put uspomena i prijateljstva koji Ljubljana svake godine na dan svog osnivanja ponosno predstavlja s ciljem da joj se takva tužna historija nikada ne ponovi. Koruški Slovenac Wakounig je naveo kako Bosna i Sarajevo, zbog preživljene tragedije iz 90-ih godina, treba da se prisjeća legendarnog Igmanskog marša i antifašističke borbe.

Na kraju susreta razmijenjeni su i prigodni pokloni između domaćina i predstavnika slovenačke, koruške i ruske delegacije.