Otvaranjem izložbe i produciranjem videa Fond memorijala KS obilježio 30 godina od pogibije Safeta Hadžića

Povodom 30-te tužne godišnjice od pogibije Safeta Hadžića, istinskog borca i heroja oslobodilačkog rata, Fond memorijala Kantona Sarajevo otvorio je izložbu fotografija “Drugi o Safetu Hadžiću” i producirao video kojim odaje počast njegovom liku, djelu i životu – najvrijednijem daru koji je dao svojoj domovini.

“Fond memorijala kroz različite aktivnosti i manifestacije obilježava godišnjice pogibija istaknutih heroja oslobodilačkog rata, kako bi se sjetili njihove borbe i žrtve, te kako bi pokazali da nismo i da ne smijemo zaboraviti naše najbolje sinove i kćeri. Tako smo povodom 30. godišnjice od pogibije rahmetli Safeta Hadžića otvorili izložbu fotografija 'Drugi o Safetu Hadžiću'. Fotografije iz života heroja Safeta Hadžića prate izjave i sjećanja njegove porodice, prijatelja i saboraca, a mogu se pogledati od 18. do 24. aprila u Spomeničkom kompleksu Tunel D-B”, naveo je Ahmed Kulanić, direktor Fonda memorijala.

Safet (Nezira) Hadžić rođen je 28. augusta 1952. godine u Strgačini kod Rudog. Bio je među prvim bosanskohercegovačkim patriotama koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine. Bio je ključni čovjek za postavljanje “sendvič barikada” koje su bile odgovor na prve četničke barikade u Sarajevu 2. marta 1992. godine. Poginuo je 18. aprila 1992. u akciji izuzimanja naoružanja u Vogošći. U akciji su tog dana poginuli i Safetovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić.

Safetu Hadžiću posthumno je dodijeljen čin brigadnog generala, odlikovan je ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" 1992. godine, a "Ordenom heroja oslobodilačkog rata" 1994. godine. Iza njega je ostala supruga Džemila sa djecom Nezirom, Almirom i Amilom. Ukopan je na šehidskom mezarju Kovači.

U neposrednoj blizini mjesta njegove pogibije, na ulazu u “Pretis”, podignut je spomenik Safetu Hadžiću i njegovim saborcima. U njegovu čast podignut je i spomenik ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo.

Link za video je: https://fb.watch/csRfA1sTo7/