Otkriveno spomen-obilježje borcima i šehidima Odreda „Širokača“

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo i članovi Udruženja boraca Odred „Širokača“ otkrili su u nedjelju spomen-obilježje na raskrsnici ulica Bostarići i Boguševac posvećenog borcima i šehidima i poginulim borcima ovog odreda.

Ministar Fišo zahvalio se u obraćanju prisutnima što su svojim dolaskom pokazali da znamo čuvati sjećanje na heroje koji ne samo da su branili svoje kuće već su branili Sarajevo i Republiku Bosnu i Hercegovinu.

„Na ovaj način sjećamo se naših heroja koji su spriječili agresora da zauzme ovo područje. Obećavam vam podršku i u narednom periodu i zajednički ćemo nastaviti na putu očuvanja dostojanstva bosanskog vojnika i gazije“, poručio je ministar Fišo.

Čestitao je Udruženju boraca odred „Širokača“ i mještanima na načinu kako se sjećaju svojih heroja i da tako treba biti širom naše lijepe domovine Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Udruženja boraca Odred „Širokača“ Mirsad Karić zahvalio se ministru Fiši na podršci, te istakao da će ovo udruženje nastaviti da čuva sjećanje na herojsku borbu pripadnika ovog odreda.

Midhat Penava, komandant čete koja je branila područje od Bostarića do Zelengorske, podsjetio je prisutne na dešavanja od 5. avgusta 1992. godine kada je agresor spriječen da zauzme ovo područje i tako dovede Stari Grad u potpuno okruženje.

„Zaustavili smo neprijatelja i spriječili ga u njihovim namjerama“, kazao je Penava i dodao da su tada poginula četiri pripadnika Odreda kojih se danas sjećamo.

Nakon otkrivanja spomen-obilježja, ministar Fišo se u razgovoru sa mještanima Mahmutovca, Širokače, Bostarića i Boguševca upoznao sa aktuelnim problemima ovih naselja, te mu je predstavljena inicijativa o postavljanju državne zastave na ovom lokalitetu koji dominira gradom Sarajevom.

Ministar Fišo je obećao da će pomoći u realizaciji ovog projekta, a za koji Općina Stari Grad treba da izda urbanističku dozvolu.