Otklonjene prepreke i osigurana sredstva: Uskoro preuređenje nekadašnjeg logora ''Kon-Tiki'' u Vogošći u spomen obilježje

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je jučer Projekt stavljanja u funkciju i preuređenja objekta restorana ''Kon-Tiki'' u Vogošći  u Spomen obilježje - Muzej stradanja građana BiH'', te je podržala njegovu realizaciju sredstvima u iznosu od 750.000,00 KM.


Muzej će podsjećati na događaje u periodu 1992 - 1995. godine i trajno svjedočiti o golgoti kroz koju su prošli prisilno zarobljeni građani i građanke  Vogošće, Sarajeva, Nahoreva, Sokoca, Ilijaša i Visokog kao i torturama koje su preživjeli na tom mjestu, poznatom i kao pansion “Kod Sonje, te  logoru "Bunker" koji se nalazio pored objekta.


“Sredstva od 750.000 KM Vlada je osigurala kroz kredit, za kupovinu objekta i zemljišta od vlasnika. Dodatnih 350.000 KM je osigurano putem Fonda memorijala KS za renoviranje i muzejsku postavku kao i za početak gradnje Informaciono-dokumentacionog centra.  Nakon potpisivanja ugovora o kupovini objekta i zemljišta, bit će  raspisan  javni poziv za odabir izvođača radova, te bi radovi mogli početi sredinom ove godine”, najavio je ministar  Omer Osmanović.


Istakao je kako ćemo realizacijom ovog projekta, uz različite edukativne programe, filmske projekcije, književne i likovne izložbe, dobiti  jedan trajan podsjetnik na dešavanja u periodu od 1992 - 1995 godine, koji će služiti istini i biti od velikog značaja za mlade naraštaje i kulturu sjećanja.


Upravljanje muzejom bit će povjereno Javnoj ustanovi "Fond Memorijala Kantona Sarajevo”.