Okončana manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2022”: Na skupu u Kalesiji heroine odbrane BiH evocirale ratne uspomene i diskutovale o sadašnjem statusu

U Bosanskom kulturnom centru “Alija Izetbegović” u Kalesiji danas je održan okrugli sto “Heroine odbrane Bosne i Hercegovine“. Ovo je ujedno bila i posljednji događaj tradicionalne manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”.

Današnje okupljanje u organizaciji Fonda memorijala Kantona Sarajevo bilo je posvećeno braniteljkama domovine u svim sferama života - borkinjama, bolničarkama, doktoricama, novinarkama, logističarkama i svim ženama koje su dale nemjerljiv doprinos odbrani i očuvanju države. I mjesto održavanja naučne konferencije nosi simboliku, s obzirom da je Kalesija prvi grad u BiH koji je oslobođen nakon samo 12 dana okupacije, i to 23. maja 1992. godine. Također, skup je održan je na 30. godišnjicu smrti Fadile Odžaković Žute, čuvene heroine i dobitnice najvećeg priznanja "Zlatni ljiljan", koja je 20. 09.1992. godine podlegla ranama zadobijenim tokom borbe za brdo Žuč. 

Više od 20 eminentnih učesnica danas su izlagale o svojim ratnim iskustvima, ali i viđenjima statusa borkinja danas. Navedeno je kako su žene ravnopravno stajale rame uz rame sa svojim muškim kolegama i branile svoju državu, te da svi zajedno moraju činiti sve da se dani otpora nikada ne zaborave.

Ovakvim okupljanjima, kako je rečeno, brani se dostojanstvo svih heroina i borkinja. Istaknuto je da su doprinos u borbi za BiH dale i žene civili, koje su bile drugi ešalon odbrane države od agresije, u bolnicama, prosvjeti i u svim drugim sferama civilnog društva. Posebno su se istakle medicinske radnice, koje su u često improvizovane ambulante dobrovoljno dolazile po zimi, kiši, ostavljajući svoju porodicu i rizikujući svoje živote.

“Žene su i nakon rata iznjedrile snagu i hrabrost, te su postale borkinje za ljudska prava, istinu i pravdu,“ poručile su, između ostalog, učesnice okruglog stola, uz zaključak da svima ostaje obaveza da oblikujemo nove heroje i heroine, iste kao one zbog kojih danas hodamo uzdignutih glava.

Tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine borilo se 5.360 žena. Njih 13 dobitnice su ordena "Zlatni ljiljan", od kojih je devet ovim priznanjem odlikovano posthumno.

Aktivnosti ovogodišnje manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“ realizirane su u i van Kantona Sarajevo, pod motom “Opet BIH”, što implicira nedvojbenu postojanost države, gdje nakon svih osvajačkih pretenzija, oružanih napada, genocida i žrtava, zločina i etničkog čišćenja, kulturocida, urbicida i agresivnih politika, svjedočimo kontinuiranoj opstojnosti naše domovine.

“Ta jednostavna krilatica sadrži čvrstu volju i potrebu da se uvijek brani Bosna i Hercegovina i njene vrijednosti. Te dvije jednostavne riječi, ‘Opet BIH’, nose snažnu poruku i u kombinaciji sa programom i ciljevima manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“ na najbolji način ukazuju na značaj očuvanja kulture sjećanja, ojačavanja zajedništva i potrebe za boljom budućnošću,“ zaključili su iz Fonda memorijala.