Odavanjem počasti šehidima i poginulim braniocima započela manifestacija „Odbrana BiH - Igman 2017“

Polaganjem cvijeća te odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine na Šehidskom spomen mezarju „Kovači“ danas je zvanično otvorena manifestacija „Odbrana BiH-Igman 2017“.

U ime ovogodišnjeg Organizacionog odbora (OO) manifestacije cvijeće su položili njegov predsjednik, federalni ministar za borčka pitanja Salko Bukvarević i zamjenik predsjednika OO manifestacije, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

Nakon polaganja cvijeća na centralnom nišanu šehidima i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću cvijeće je položeno na Spomen obilježje nevino stradalim civilima u ulici Ferhadija zatim na spomenik Vječna vatra, Spomen obilježje djeci opkoljenog Sarajeva te u haremu Alipašine džamije kao i prvim žrtvama agresije na našu državu Olgi Sučić i Suadi Dilberović.

Prigodnim obraćanjem manifestaciju je zvanično otvorio predsjednik OO, federalni ministar Bukvarević koji je naglasio važnost njegovanja kulture sjećanja na sve ljude koji su dali živote za odbranu BiH.

„Ponosni smo što smo pripadnici snaga koje su branile svakog stanovnika i hiljadugodišnji ponos i vrijednosti“, rekao je Bukvarević te istakao da su veterani i dalje u stroju da brane cjelovitu BiH te demokratiju u njoj.

Ministar Fišo je ovom prilikom naveo da će sutra na Igmanu biti odata počast za 30.000 heroja koji su živote dali za BiH.

„Naša je trajna obaveza da njegujemo uspomenu na generaciju koju je ova zemlja čekala 400 godina, da mladi ljudi znaju to, oni koji nisu bili rođeni, da je svaki pedalj ove zemlje natopljen krvlju heroja“, poručio je Fišo te dodao da će s Igmana, kao i ranijih godina, biti poslata poruka mira.

Manifestacija „Odbrana BiH-Igman 2017“ bit će nastavljena sutra sa brojim aktivnostima, a centralna svečanost održat će se na planini Igman na Velikom polju istog dana sa početkom u 15 sati defileom veterana Armije i MUP-a RBiH.