Odata počast generalu Mustafi Hajrulahoviću - Talijanu

Povodom 19. međunarodnog bokserskog memorijalnog turnira, danas je u haremu Ali-pašine džamije odata počast rahmetli generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Mustafi Hajrulahoviću-Talijanu, u čije ime i s ciljem sjećanja na njegov doprinos našoj odbrambeno-oslobodilačkoj borbi se ovaj turnir organizira.

Cvijeće su položili ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, ministar privrede Adnan Delić, kao i v.d. ministra Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Ministar Osmanović je u kratkom obraćanju podsjetio prisutne na generala Mustafu Hajrulahovića-Talijana.

„Momak u tenisicama, kako su zvali našeg Talijana, imao je empatiju prema svim svojim saborcima, ne praveći razlike između njih i sebe kao generala. Gdje god bi se pojavio, u nama je izazivao strahopoštovanje, ali i ohrabrenje za nastavak borbe. On danas nije sa nama, ali njegova žrtva još uvijek živi, i naša je obaveza upoznavati mlađe naraštaje ko je bio naš Talijan“, istakao je ministar Osmanović koji je posebne selame uputio porodici generala Hajrulahovića, koji su također bili prisutni u haremu džamije.

Inače, ovaj tradicionalni turnir organizira se u znak sjećanja na generala Talijana, ratnog komandanta Prvog korpusa Armije RBiH koji je dao veliki doprinos u odbrani Sarajeva i države BiH. Turnir će trajati četiri dana, a finalne borbe su planirane za nedjelju, 26. septembra, s početkom u 13:00 sati.

Na turniru će sudjelovati četiri takmičarske kategorije – juniori i seniori u muškoj i ženskoj konkurenciji. Na inicijativu Udruženja bokserski klub „Zlatni ljiljan” Sarajevo, koja je jednoglasno prihvaćena u Skupštini Kantona Sarajevo, saobraćajnica u izgradnji (Prva transverzala) na potezu od raskrsnice sa ulicom Kranjčevićeva do raskrsnice sa ulicom Braće Begić u čast našeg generala, nosit će njegovo ime.