Objekt konačno u vlasništvu Kantona: Počinje preuređenje nekadašnjeg logora „Kon-Tiki“ u „Muzej stradanja građana Bosne i Hercegovine“

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, uz prisustvo ministra za boračka pitanja KS Omera Osmanovića, potpisao je notarski ugovor kojim se kupuje objekt  nekadašnjeg logora „Kon-Tiki“ sa pripadajućim zemljištem u Vogošći, a čija će krajnja namjena biti uspostavljanje „Muzeja stradanja građana Bosne i Hercegovine“.

Muzej će podsjećati na događaje iz perioda 1992 - 1995. godina i trajno svjedočiti o golgoti kroz koju su prošli prisilno zarobljeni građani i građanke Vogošće, Sarajeva, Nahoreva, Sokoca, Ilijaša i Visokog, kao i torturama koje su preživjeli na tom mjestu, te u logoru "Bunker" koji se nalazio pored objekta.

Nakon što je protekle sedmice Skupština Kantona Sarajevo dala saglasnost, pristupilo se potpisivanju notarskog ugovora sa vlasnicom pomenutog objekta i zemljišta Ankom Beganović.

 Za kupovinu objekta i zemljišta Kanton Sarajevo je izdvojio  750.000 KM.

Ministar Osmanović zahvalio je svima koji su doprinijeli početku realizacije ovog projekta.

„Potpisivanjem ovog ugovora, započinjemo proces preuređenja prostora 'Kon-Tiki', a sve u cilju njegovanja kulture sjećanja i podsjećanja na sve ono što smo doživjeli i preživjeli. Zahvalio bih se Skupštini  i Vladi KS, te gospođi Beganović, koji su  prepoznali važnost ovog projekta“, istakao je ministar Osmanović.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je u prethodnom period, putem  Općine Vogošća, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, te JU “Fond Memorijala Kantona Sarajevo” poduzelo neophodne aktivnosti radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, te otkupa navedenog objekta i njegovog prenosa u vlasništvo Kantona Sarajevo.