Obilježena je 23. godišnjica pogibije majora Armije RBiH Hašima Spahića

I ove godine, Jedinstvena organizacija boraca „Unije veterana“ Općine Ilijaš jučer je organizovala obilježavanje 23. tužne godišnjice pogibije majora Hašima Spahića.

Nakon polaganja cvijeća na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Ilijaša, upriličena je akademija u znak sjećanja na hrabrog branitelja Spahića, a koju su upotpunosti organizovali učenici osnovne škole koja s ponosom nosi ime po ovom gaziji.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo prigodnim poklonima nagradio je učenice koje su napisale tri najbolja literarna rada o liku i djelu heroja Spahića.

Ovom prilikom, ministar Fišo je istakao da ukoliko generacije koje dolaze budu slijedile primjer komandanta Spahića i njegovih saboraca ne moramo se brinuti za budućnost i opstojnost jedine nam domovine.

Ilijaški komandant, major Spahić i član Komande Prvog korpusa Armije BiH, kapetan Šemso Baručija poginuli su na Moševačkom brdu 11. oktobra 1994. godine, dok su tokom žestokih borbi bili na prvim odbrambenim linijama zajedno sa svojim borcima.

Hašim (Munib) Spahić rođen je 01. decembra 1957. godine u Popovićima, Ilijaš. Po zanimanju je bio profesor ONO i DSZ. Život je izgubio u trenutku dok je imao čin majora i bio na dužnosti načelnika Štaba Operativne grupe 3 – Vareš.

Ratno priznanje “Zlatni ljiljan” posthumno mu je dodijeljeno 1995. godine.