Obilježena godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH: Prava istina o odbrani Bosne i Hercegovine

Na šehidskom mezarju Kovači, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti svim šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH jučer je počelo obilježavanje 25. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

Delegacija Kantona Sarajevo, koju je predvodila predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo položili su cvijeće ispred spomen-obilježja posvećenog svim šehidima koji su ukopani na mezarju Kovači, nakon čega su odali počast i rahmetli Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku Predsjedništva i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

Obišli su i ostale lokacije gdje su na dostojanstven način odali počast svim poginulima tokom posljednje opsade ovog grada protekloga rata: spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, mezarju ispred Alipašine džamije, šehidskom mezarju na pomoćnom stadionu Koševo, te na gradskom groblju Lav, katoličkom groblju Sveti Josip i pravoslavnom groblju Sveti Marko.

U okviru obilježavanja godišnjice, isti dan je otvorena u amfiteatru Memorijalnog kompleksa "Kovači" i izložba fotografija pod nazivom "Prvi korpus Armije RBiH kroz ratnu fotografiju".

Kroz 60 fotografija prezentirani su bitni momenti stvaranja Prvog korpusa Armije RBiH 1. septembra ratne 1992. godine, a prvi komandant je bio Mustafa Hajrulahović-Talijan. Izložba je podsjećanje na sve heroje, poginule borce-branitelje i poginule civile, koji su svoje živote ugradili u temelje Bosne i Hercegovine.

“Cilj ove manifestacije je da na mlađe generacije prenese duh hrabrih boraca, komandanata, da znaju da je to bila generacija boraca koju je ova država čekala 400 godina, te nije dozvolila da agresor uđe u Sarajevo., to najbolji i najhrabriji sinovi BiH nisu dozvolili", poručio je ministar Fišo.

Istim povodom, u prisustvu građana, ministar Fišo, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, penzionisani general i predsjednik Udruženja generala BiH Vahid Karavelić, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Centar Ramiza Šejto, te ratni-vojni invalid Edmir Idrizović otkrili su spomenik palim borcima i civilnim žrtvama rata općine Centar.

Ovaj spomenik se nalazi na Gorici na raskrsnici ulica Hakije Kulenovića i Dajanli Ibrahim-bega.

Monografija Prvog korpusa Armije RBiH promovirana je sinoć. Ona govori o pravoj istini o odbrani Bosne i Hercegovine. Bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić izjavio je kako je Prvi korpus bilo temelj Armije RBiH jer mu je zona odgovornosti bila vezana za sudbinu glavnog grada i institucija države.

Istakao je da je Monografija Prvog korpusa Armije RBiH jako značajna jer je danas bitka za interpretaciju karaktera rata jednako važna kao i bitka za goli život tokom rata.

“Ono što ne bude zapisano nije se ni desilo i autorski tim koji je sačinio ovu monografiju namjeravao je da na bazi dokumenata, utvrđenih i provjerljivih činjenica napiše istinitu priču o Prvom korpusu kao centralnoj i ključnoj jedinici Armije RBiH, ali i o suštini odbrambenog rata od 1992. do 1995”, rekao je Cikotić.

Dodao je da su istina, pravda, objektivnost, sveobuhvatnost i korektna interpretacija činjenica o ratu bili ključni kriteriji kojim se autorski tim vodio u izradi monografije.

Ministar Fišo je podsjetio kako je na izradi monografije radio tim stručnjaka deset godina zbog čega ona predstavlja kapitalno djelo koje prikazuje herojstvo, organizaciju i strategiju odbrane Sarajeva koje je bilo u opsadi 1.425 dana.