Obilježena godišnjica bitke za Gojčinovu ravan: Ministar Osmanović odao počast poginulim pripadnicima Odreda “Lasta” i Armije RBiH

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović položio je danas cvijeće i odao počast poginulim pripadnicima Odreda “Lasta” na centralnom spomen obilježju “Bijele vode” na Bjelašnici, povodom godišnjice bitke za Gojčinovu ravan.

Obilježavanje i ove godišnjice organizovalo je Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene ''Lasta''.

“Na ovom mjestu svoje živote položili naši najbolji sinovi, vrsni borci Odreda ‘Lasta’ i Armije Republike Bosne i Hercegovine”, podsjetio je sve prisutne u svom obraćanju ministar Osmanović.

Istakao je i kako se obilazeći sve lokacije stradanja i pogibije svi mi sjećamo naših saboraca, te na tim mjestima posebno naglašavamo da nisu zaboravljeni.

“Njegujući kulturu sjećanja, borimo se protiv svojevrsnog zaborava ovih ljudi koji su na današnji dan svojim životom odbranili našu domovinu. Kao čovjek i njihov saborac svjedočim da su ono bili jedni od najboljih boraca naše Armije, neustrašivi u borbi, ali i veliki ljudi'', naglasio je ministar Osmanović.

U borbama za oslobađanje teritorije općine Trnovo živote su položili naši: Antonio Badrov, Edin Duhović, Saša Petrović, Senad Džaferović, Ibrahim Ganić, Hazim Katkić, Suhbija Pribišić i Avdo Šabanović, i koji su posthumni nosioci najvećeg ratnog priznanja "Zlatna policijska značka".