Obilježena 29. godišnjica formiranja 105. motorizovane brigade i 30 godišnjica od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu

U organizaciji 105. motorizovane brigade, danas je na Maloj kuli – Grdonj obilježena 29. godišnjica formiranja ove brigade i 30. godišnjica od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu.  Položeno je cvijeće te upriličena prigodna manifestacija u znak sjećanja na šehide i poginule borce Armije RBiH.

Uz brojne sugrađane, bivše borce, članove porodica poginulih pripadnika brigade, predstavnike boračkih udruženja i druge goste, obilježavanju je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

„Danas nemam pripremljen govor i pričat ću vam iz srca. Moram da kažem da se ja ovdje osjećam kao među prijateljima, mojim saborcima, koji su dokaz da se kultura sjećanja još uvijek njeguje na ovim prostorima. Časna i poštena borba ovih ljudi neka bude putokaz i našim mladim naraštajima, da čuvaju i njeguju to sjećanje, te poštuju žrtvu onih koji danas, nažalost, nisu sa nama. Njihovu žrtvu je nemoguće nadomjestiti, ali ih se možemo sjećati“, poručio je ministar Osmanović ovom prilikom.

Prisutnima se obratio i načelnik općine Centar Srđan Mandić, kao i mnogobrojne zvanice.

Slavna 105. motorizovana brigada formirana je 18. februara ratne 1993. godine. Kroz njene redove prošlo je oko 7.000 boraca, od kojih je 2.000 ranjeno. Osam boraca je odlikovano ratnim priznanjem Zlatni ljiljan. U historiji ove brigade zlatnim slovima je upisano 315 boraca koji su poginuli u odbrani grada Sarajeva i BiH.