Obilježena 27. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Postrojavanjem veterana Armije Republike Bosne i Hercegovine na Trgu Prvog korpusa u ponedjeljak je nastavljeno obilježavanje 27. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

Kolona ratnih veterana uputila se nakon toga ka Spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva, gdje je položeno cvijeće i odata počast ubijenoj djeci Sarajeva.

Veterani su se zaustavili i kod Vječne vatre gdje je također položeno cvijeće, te su se uputili ka Šehidskom mezarju Kovači.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko kazao je na svečanoj Akademiji održanoj u multimedijalnoj sali Memorijalnog kompleksa Kovači da je Prvi korpus dao veliki doprinos odbrani Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine u cjelini.

„Nove generacije odrastaju u miru, sigurnosti i nezavisnosti BiH i moraju znati ulogu i doprinos onih koji više nisu sa nama, ali i doprinos preživjelih veterana“, kazao je ministar Jusko.

Prema njegovim riječima, 6.585 pripadnika i pripadnica Prvog korpusa ugradilo je svoje živote u temelje naše BiH, s ciljem da zidovi i krov naše države te naše kuće bude naša mladost.

„Kuća bez krova nije kuća i ne pruža nikakvu zaštitu. Tako i država bez mladosti nema onu snagu i ljepotu koje je čine jakom i prosperitetnom. Napravimo državu o kojoj smo svi sanjali u tim vremenima, a sanjamo i danas. Državu u kojoj će roditelji živjeti sa svojom djecom, a neće svoju djecu ispraćati van naše BiH“, poručio je ministar Jusko.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić istakao je da je prvoj godini agresije poginulo 3.000 vojnika, gotovo pola od ukupnog broja onih koji su poginuli noseći oznake Prvog korpusa Armije BiH.

„Svi koji su položili živote uradili su to bez ikakve kalkulacije“, rekao je Komšić i naglasio važnost Prvog korpusa ARBiH i borbenih jedinica MUP-a RBiH.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, kao i brojni drugi predstavnici političkog, kulturnog i javnog života, a o ulozi i značaju Prvog korpusa govorio je brigadir Armije RBiH Vahid Bogunić.

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je ratne 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja brojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan.

Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive „slavna“, a četiri „viteška“.

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva RBiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem „Srebreni štit“.

Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.