Obilježena 26. godišnjica stradanja stanovnika Bioče

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo prisustvovao je u nedjelju obilježavanju 26. godišnjice stradanja Bošnjaka Gornje Bioče koje je početkom 1992. godine agresorska vojska zarobila i zatvorila u prostorije Osnovne škole i potom ih odvela u logore gdje su mnogi mučki ubijeni.

Bioča je dala 47 šehida, a prije agresije je u ovom mjestu bilo 52 bošnjačka domaćinstva.

Najveći zločin počinjen je na brdu Žerovanj, gdje su mučena i likvidirana 23 Biočana, dok su ostali poginuli u živim štitovima koje je koristila agresorska vojska.

Program obilježavanja počeo je obilaskom spomen-sobe šehidima Bioče, nakon čega je uslijedilo polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju kod škole u Gornjoj Bioči.

Program je nastavljen posjetom spomen-obilježju u naselju Selimovići, gdje je položeno cvijeće na spomen obilježje i proučena Fatiha šehidima.

Nakon toga uslijedila je i posjeta spomen-obilježju na Trešnjicama, a organizovan je i iftar u džamiji u Gornjoj Bioči. Također, proučen je tehvid za šehide Bioče.

Ministar Fišo podsjetio je u svom obraćanju na veličinu žrtve stanovnika Bioče za našu državu.

„Agresor je ovdje počinio gnusne zločine i to se ne smije zaboraviti. Ministarstvo zajedno sa Općinom Ilijaš čini sve kako bi se dostojanstveno i na način kako priliči obilježavala ova godišnjica“, kazao je ministar Fišo.

Dodao je da je danas Bioča obnovljena i da se vratio život, te da će i dalje pružati podršku ovom području.

Pored ministra Fiše, obratili su se i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije Emir Handžić, inače sin jednog od 47 šehida Bioče, te Muhamed Handžić koji je govorio o strateškoj važnosti kota oko Bioče za odbranu Sarajeva.

Na Centralnom spomen-obilježju šehidima i palim borcima, pored ministra Fiše, cvijeće su položile i delegacije boračkih udruženja i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.