Obilježena 26. godišnjica formiranja Druge viteške motorizovane brigade

Povodom obilježavanja 26. godišnjice formiranja Druge viteške motorizovane brigade i desete godišnjice od osnivanja Udruženja Druga viteška Novi Grad Sarajevo, delegacija Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo položila je jučer cvijeće na spomen-obilježje palim borcima ispred zgrade Općine Novi Grad.

Upriličena je i svečana akademija na kojoj su evocirane uspomene na herojski put ove brigade.

Obilježavanju su prisustvovali predstavnici vlasti, kao i pripadnici Druge viteške brigade, članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi.

Skupu se obratio ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo koji je prisutnima čestitao godišnjicu brigade, istakavši da je ovo prilika za obilježavanje jedne od  najvažnijih pobjeda jedinica u sastavu Prvog korpusa Armije Republike BiH.

Prve borbene aktivnosti jedinica od kojih je nastala Druga viteška motorizovana brigada vođene su već 5. aprila 1992. godine na Šiljevića brdu, koti koja se nalazi iznad naselja Boljakov Potok. Potom slijede aktivnosti u sklopu značajne akcije na deblokadi i oslobađanju kasarne "Jusuf Džonlić", a koje su se vodile od sredine maja do sredine juna 1992. godine i koja je bila presudna za grad Sarajevo a samim tim i za BiH.

Uslijedila je Pofalićka bitka 16. maja te 1992. godine. Velika vojna pobjeda u zoni djelovanja Druge viteške brigade bila je odbrana naselja Sokolje u decembru iste godine. Agresorska vojska je 27. januara i 18. marta 1993. pokušala zauzeti Sokolje, ali su i ovaj put snage predvođene komandantom Safetom Zajkom spriječile zauzimanje ovog naselja.

U bici vođenoj na Mijatovića kosi, prilikom koje je osvojeno brdo Žuč, 12. juna 1993. godine, poginuo je zamjenik komandanta brigade Safet Isović, zvani Tigar sa Žuči. Pet dana poslije na istoj kosi poginuo je legendarni komandant Druge viteške brigade Safet Zajko.

Na svom viteškom ratnom putu, 38 pripadnika ove brigade odlikovano je najvišim ratnim odlikovanjem "Zlatni ljiljan".

Za naročito ispoljene zasluge u odbrani Bosne i Hercegovine, zaštiti građana, iskazanoj hrabrosti, odlučnosti i požrtvovanju u izvršavanju borbenih i drugih zadataka, kao i ostvarenim ukupnim rezultatima u borbi protiv agresora, 15. aprila 1993. godine Naredbom Štaba vrhovne komande OS RBiH, a povodom prve godišnjice Armije RBiH, Drugoj motorizovanoj brigadi dodijeljen je i počasni naziv "Viteška".