Obilježena 26. godišnjica bitke za oslobađanje kote Vis na brdu Žuči i pogibije Smaje Šikala, Feriza Tumbula, Senada Čolića i Nusreta Brkića

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i mezarju u Boljakovom Potoku, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo i brojni građani i saborci obilježili su u subotu 26. godišnjicu bitke za oslobađanje kote Vis na brdu Žuč i godišnjicu pogibije Smaila Smaje Šikala, dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Medalja za hrabrost", te pomoćnika komandanta za bezbjednost Feriza Tumbula i komandira četa Senada Čolića i Nusreta Brkića.


Rahmetli Šikalo bio je komandir Vojne policije Druge motorizirane brigade Armije RBiH i jedan od prvih dobrovoljaca koji su se prijavili da brane svoj grad početkom agresije na BiH.


Prvi put je ranjen u borbama kod Elektroprivrede 1992.godine, a posljednji kod Sokolja, kada ga je geler pogodio u glavu dok je pomagao ranjenom saborcu. Nakon sedam dana podlegao je povredama.


Obilježavanju godišnjice bitke za odbranu Žuči i pogibije komandanta Šikala prisustvovali su brojni građani, rodbina i prijatelji poginulih i preživjelih boraca Armije RbiH.


U ponedjeljak, 10. decembra, u 18.00 sati u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad biće održama Akademija-veče poezije posvećena Smailu Šikalu.