Obilježena 26. godišnjica "Bitke na Prehulji"

Polaganjem cvijeća na šehidsko spomen obilježje ispred OŠ „Hilmi ef. Šarić“ u Tarčinu i na mezar pukovnika Armije RBiH Refika Tufe kao i tradicionalnim pohodom na Prehulju iz Tarčina, Trznja i Raštelice jučer je obilježena 26. godišnjica „Bitke na Prehulji“.

Cvijeće je položio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, koji je ovim povodom obišao i pet šehidskih porodica iz Trznja.

Inače, Trzanj je dao deset šehida, od čega su četvorica nosioci priznanja "Zlatna policijska značka" i "Zlatni ljiljan".

Ministar Fišo je tokom obilaska mezarja na kojem je ukopan pukovnik Refik Tufo istakao potrebu uređenja puta do ovog mezarja, te pozvao nadležne organe da zajednički saniraju ovaj neuslovni put.

U razgovoru sa porodicama šehida i poginulih boraca naglasio je da heroji nikada neće biti zaboravljeni, te da svi trebaju raditi na tome da se članovi ovih porodica adekvatno zbrinu i zaposle.

Ovi slobodni prostori koji dijelom pripadaju općinama Konjic i Hadžići bili su jedini prolaz ka glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Sjećanje na herojske dane odbrane Prehulje, uloga slobodnog prostora Tarčina i Pazarića u odbrani općine Hadžići, te sjećanje na šehide, poginule borce, heroje rata, na teške dane progona Hadžićana iz njihovih domova bili su razlozi za održavanje ove značajne manifestacije.

Osim ministra Fiše, cvijeće su položili i predstavnici boračkih udruženja sa područja općine Hadžići.