Obilježena 25. godišnjica stradanja Bošnjaka Kalinovika

Ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo prisustvovao je jučer obilježavanju 25. godišnjice stradanja Bošnjaka Kalinovika i susjednih opština – Foče, Trnova, Nevesinja i Gacka.

Tim povodom, Udruženje članova porodica nestalih „Istina – Kalinovik 92“ organizovalo je posjetu nekadašnjim logorima osnovanim u školi „Miladin Radojević“ i u vojnom objektu Barutni magacin, te lokacijama Rogoj, Mehka brda, Tuzlakova štala i tuneli Miljevina, na kojima su nakon rata locirane masovne grobnice, gdje je proučena fatiha i položeno cvijeće u znak sjećanja na stradale.

Predsjednik Udruženja  Samir Vranović kazao je kako su na ovim mjestima počinjeni najteži oblici ratnih zločina. Ubijene su 122 osobe, od kojih je 79 do danas pronađeno i identifikovano.

Za ove zločine do sada je Sud BiH pravosnažnim presudama izrekao 57 godina zatvora, dok je Sud u Hagu za zločine u Kalinoviku i Foči izrekao 28 godina zatvora  Dragoslavu Kunarcu.

Obilježavanju godišnjice stradanja Bošnjaka Kalinovika prisustvovali su i potpredsjednica FBiH Melika Mahmudbegović, izaslanik reisu-l-uleme Edhem ef. Čamdžić i brojni drugi zvaničnici.