Obilježena 24. godišnjica smrti generala Mustafe Hajrulahovića – Talijana

U Haremu Ali-pašine džamije danas je uz prisustvo mnogobrojnih prijatelja, saboraca, ali i članova porodice obilježena 24. godišnjica od smrti Mustafe Hajrulahovića – Talijana.

Tim povodom položeno je cvijeće, te proučena Fatiha na mezaru, dok se prisutnima obratio Sulejman Vranj ispred Udruženja generala Bosne i Hercegovine, koji je evocirao uspomene na zajedničke dane borbe sa rahmetli Talijanom.

Obilježavanju je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je podsjetio na nesebičnu žrtvu i doprinos Mustafe Hajrulahovića tokom agresije na našu državu, te naglasio koliko je ustvari potrebno da njegujemo kulturu sjećanja, obilježavajući ove datume, koje pamti naša historija i koje moraju da pamte i naši budući naraštaji.

Mustafa Hajrulahović – Talijan rođen je 22. januara 1957. u Banjoj Luci, gdje je završio srednju školu. Nakon što je Mornaričku vojnu akademiju u Splitu završio odličnim ocjenama, završio je i školu za pomorskog diverzanta, te postao stručnjak za diverzije na moru i kopnu. Bio je član Patriotske lige i prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, te general naše armije. Preminuo je 8. marta 1998. u Hamburgu od posljedica infarkta u 41. godini.