Obilježena 24. godišnjica bitke na Sjeničkoj kosi i Orahovom brijegu: Na heroje Armije RBiH naša domovina je čekala 400 godina

Polaganjem cvijeća i prigodnim programom obilježena je 24. godišnjica bitke na Sjeničkoj kosi i Orahovom brijegu. Ovim povodom, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je cvijeće na spomen obilježje svim poginulim braniteljima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Kako je istakao ministar Fišo zahvaljujući herojima koji su branili svoju domovinu agresoru je onemogućeno da sprovede svoje namjere.

“Vogošća je bila logor smrti ali su naši branitelji i građani to izdržali zahvaljujući herojstvu naših sinova na koje je ova zemlja čekala više od 400 godina”, naglasio je ministar Fišo te najavio kako će u narednoj godini resorno ministarstvo izdvojiti novac za obnovu spomenika.

Na današnji dan ratne ‘93. godine neprijatelj je pod komandom Haškog osuđenika Ratka Mladića krenuo u zauzimanje medicinskog centra sa ciljem zauzimanja slobodnih vogošćanskih teritorija i osvajanja Huma kako bi dalje krenuo u prodor prema brdu Žuč.

Tom prilikom napad agresora su predvodile elitne jedinice JNA "Nišićki specijalci" kojima su branioci Vogošće nanijeli težak poraz i od tada se pripadnici ove jedinice više ne pojavljuju na ovom dijelu sarajevskog ratišta.

Nažalost, u ovoj bitci poginula su dva branioca Armije RBiH, a jedan koji je zarobljen kasnije je mučki ubijen.