Obilježena 22. godišnjica smrti ratnog komandanta i heroja odbrane Sarajeva Mustafe Hajrulahovića Talijana

U Hamburgu je 8.marta 1998. godine preminuo ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan od posljedica infarkta u 41. godini života, a tim povodom juče je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na njegov mezar odao počast ovom generalu.

Cvijeće su položili i brojni saborci, prijatelji, članovi porodice, te članovi Udruženja generala BiH i predstavnici svih nivoa vlasti u BiH. Talijan je bio član Patriotske lige, branilac grada Sarajeva. Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH.

Mustafa Hajrulahović Talijan rođen je u Banjaluci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu. Nakon završetka Mornaričke vojne akademije u Splitu sa odličnim ocjenama, završava školu za pomorskog diverzanta, postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije, postaje kapetan korvete. Rat u Sloveniji zatiče ga na službi u Splitu, gdje je živio s porodicom.

Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreću od toga poziva i Talijan dolazi u Sarajevo. Bio je jedan od rijetkih vojnih stratega koji su u to vrijeme bili itekako svjesni zla koje se sprema našoj jednoj i jedinoj domovini. Svoje znanje i bogato iskustvo prenosio je mladima.

Želja mu je bila da ih obuči, kako ne bi nespremni dočekali vojnu silu kakva je tada bila JNA.