Obilježen Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana: U borbi protiv fašizma moramo biti svi složni

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, a u okviru manifestacije „Dani Kantona Sarajevo“, delegacija Vlade Kantona Sarajevo, predvođena premijerom Mariom Nenadićem položila je danas cvijeće i odala počast na spomen-obilježjima Vječna vatra i Vraca. Pored Premijera cvijeće su položili ministar za boračka pitanja KS Hajrudin Grabovica, dopredsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić i zastupnici Damir Nikšić i Vedran Jakupović.

Premijer Nenadić je uputio čestitku građanima Kantona Sarajevo, ali i Evrope, te poručio kako svi zajedno moramo istrajati u borbi protiv fašizma i sjetiti se, koliko smo Evropa i mi dali žrtava za opstanak ove ideje. To je u evropskim razmjerama, po njegovim riječima, više od 50 miliona ljudi.

Cvijeće su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Željko Komšić, delegacija Evropske komisije, predvođena zamjenikom Sattlera, Josepom Borrellom Fontellesom, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, Federalni ministar za pitanje boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, gradonačelnik Grada Abdulah Skaka, predstavnici Ambasade Rusije u BiH, delegacija SABNOR -a, te druge brojne delegacije.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica također je čestitao svim građanima Dan pobjede nad fašizmom Deveti maj, ali i Dan Zlatnih ljiljana.

Ovim povodom, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik predvodio je delegaciju Kantona Sarajevo na polaganju cvijeća u Memorijalnom centru Kovači.

Ministar Grabovica pozdravio je sve šehidske porodice, porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide, te porodice zlatnih ljiljana, koji su dali poseban doprinos u borbi protiv fašizma koji i dalje, nažalost, postoji u različitim oblicima, a protiv kojeg se uvijek moramo boriti.