Na Golom brdu na Igmanu obilježena godišnjica pogibije heroja Emira Bogunića Čarlija

Tužna godišnjica pogibije Emira Bogunića Čarlija, pukovnika, komandira voda 4. motorizovane brigade i jednog od najistaknutijih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine obilježena je danas na Golom brdu.

Rahmetli Čarli je poginuo 28. jula 1993. godine na Golom brdu na Igmanu, a najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" odlikovan je 1993. godine, dok je posthumno, 1994. godine odlikovan i "Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima", te proizveden u čin pukovnika Armije R BiH.

Emir Bogunić Čarli bio je srčan, hrabar vojnik koji je svojom harizmom davao snagu borcima oko sebe. Njegovi saborci i danas se  s radošću sjećaju anegdota koje se vežu uz ovog velikog heroja odbrane Bosne i Hercegovine.

Obilježavanju pogibije pukovnika Bogunića danas je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

„Ja sam borac Armije Bosne i Hercegovine, i ne samo kao ministar, nego kao čovjek i saborac, trudim se da ne propustim ni jedno obilježavanje godišnjice jer to su moji saborci, a heroji svih nas. Njihova je žrtva velika i ne smijemo ih prepustiti zaboravu, ne smijemo dopustiti da njihova imena pamte samo njihove porodice i mi saborci. Njihova imena moramo znati svi, jer to je naš dug prema njima. Naš dug je i obaveza da se o našim herojima govori svaki dan i u svakoj prilici, jer da ih nije bilo ne bi ni nas danas bilo. To se ne smije zaboraviti, to mora biti naš nacionalni kod, kod po kojem će nas pamtiti svako ko dođe u Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo“, kazao je ministar Osmanović povodom obilježavanja ove godišnjice.

Napomenuo je i da smo upravo u mjesecu obilježavanja i održavanja manifestacije "Odbrane BiH Igman 2022", kao i da je to projekt koji realizira Fond memorijala KS u saradnji s Ministarstvom za boračka pitanja KS, kroz koji će se održati niz aktivnosti i događaja koji imaju za cilj njegovanje kulture sjećanja i nacionalnog pamćenja, te njihovo konačno institucionaliziranje, ali i podizanje na nivo kakav i zaslužuju.

„Kultura sjećanja ne smije ostati na pojedinačnim obilježavanjima značajnih ličnosti i datuma vezanih uz odbranu naše domovine. Ona mora biti institucionalizirana, mora imati svoj okvir i Fond memorijala, koji će kontinuirano, uz podršku resornog ministarstva, provoditi niz projekata koji će kulturu sjećanja utkati u sve pore našeg društva. Povezat će se obrazovne institucije, institucije koje vode brigu o memorijalizaciji naše povijesti, radimo na preuzimanju infrastrukture koja je dio naše memorije i zaokružit ćemo kompletan proces memorijalizacije naše historije“, istakao je ministar Osmanović.

Naveo je i kako je to jedini način da se odužimo svim sinovima i kćerima Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u odbrani Bosne i Hercegovine, kao i da sjećanja ostanu živa i kada generacija boraca više ne budu među nama.