Ministri Osmanović i Avdić podržali održavanje džudo turnira, organiziranog u znak sjećanja na heroja Vinka Šamarlića

Ministri za boračka pitanja i kulture i sporta Kantona Sarajevo Omer Osmanović i Samir Avdić prisustvovali su danas otvaranju 29. Internacionalnom memorijalnom džudo turniru Vinko Šamarlića Zmaj 1992-2021, koji je organiziran u znak sjećanja na heroja odbrane BiH, pokojnog džudo reprezentativca Vinka Šamarlića. Inače, oba resorna ministarstva su dala i konkretna sredstva za organizaciju ovog turnira.

U svom obraćanju na otvaranju ovog turnira ministar Osmanović je naglasio koliko je važno njegovati kulturu sjećanja, jer samo tako svi zajedno možemo naše nove, mlade generacije upoznati s pravom istinom i historijskim činjenicama iz perioda odbrane naše jedine domovine.

„I ovo je jedan od takvih načina i prilika, zato ističemo da je pokojni Vinko bio ponosni pripadnik Odreda Bosna, koji je zajedno sa svojim sugrađanima različitih vjera i nacija stao na liniju odbrane od agresorskih nasrtaja na naše Sarajevo, i cijelu BiH“, podsjetio je ministar Osmanović.

Turnir je službeno otvorio načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, dok se on održava u sportskoj dvorani “Goran Čengić“ u sarajevskom naselju Grbavica. Radi se o jedinstvenom takmičenju, koje je organizirano u čast velikog sportiste i heroja odbrane Sarajeva. Danas su se na njemu okupila djeca uzrasta od šest do 18 godina iz cijelog regiona. Njih više od 300 borit će se za odličja, ali i prisjetiti nekadašnjeg sjajnog džudiste, koji je poginuo 8. juna 1992. godine, nekoliko dana prije odlaska na Olimpijske igre u Barceloni.

Organizatori turnira iz Džudo kluba Željezničar izuzetno su ponosni na činjenicu da na turnir svake godine dođe veliki broj mladih iz cijele regije, što pokazuje da sportski duh i dalje živi na ovim prostorima.

Za razliku od prethodnih godina, kada se održavao u aprilu, ove je turnir pomjeren za septembar zbog pandemije koronavirusa. Bez obzira na mnoge probleme s kojima su se susreli organizatori su zadovoljni činjenicom da su ponovo uspjeli okupiti mladost iz regiona.

"Veoma smo ponosni što smo u prilici svake godine organizovati druženje mladih ljudi iz cijele regije jer na taj način širimo sportsko jedinstvo na ovim prostorima. Ove godine nažalost nismo mogli održati turnir u tradicionalnom terminu u aprilu, ali smo uspjeli sada okupiti mlade džudiste. Naredne godine obilježit ćemo jubilej 30 godina turnira i već smo sada krenuli u pripreme za taj događaj. Kontaktirali smo i neke klubove iz Mađarske i Poljske, a pokušat ćemo dovesti džudiste iz još nekoliko evropskih zemalja. Nadamo se da ćemo naredne godine organizovati najmasovniji i najuspješniji turnir u čast našeg velikog sportiste Vinka Šamarlića“ kazao je Senad Mehićević, predsjednik JK Željezničar.

Dodao je i da su u organizaciji ovogodišnjeg izdanja turnira imali veliku pomoć od Opštine Novo Sarajevo, Grada Sarajevo, Kantona Sarajevo te Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Turnir je otvoren svečanim defileom učesnika, a trajat će do večernjih sati. Na 29. memorijal u čast Šamarlića došli su klubovi iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i cijele Bosne i Hercegovine. Takmičenje se održava uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

A Vinko Šamarlić je rođen 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića. U Sarajevo je došao da bi pohađao Srednju policijsku školu. Od 1985. godine bio je član Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova BiH. Poginuo je 8. juna 1992. godine braneći Sarajevo u naselju Hrasno Brdo. Imao je ispunjenu olimpijsku normu i trebao je predstavljati BiH na Olimpijskim igrama u Barceloni. Posthumno je odlikovan "Zlatnom policijskom zvijezdom", "Medaljom za hrabrost" i "Ordenom zlatnog grba s mačevima".