Ministarstvo za boračka pitanja KS sufinansira općinske projekte uklanjanja arhitektonskih barijera

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost Ministarstvu za boračka pitanja KS da usmjeri sredstva od 30.000 KM u projekte uklanjanja arhitektonskih barijera za osobe s invaliditetom iz boračke populacije, koje realiziraju općine.

“Ministarstvo je izdvojilo po 15.000 KM za realizaciju tih projekata u općinama Ilidža i Novo Sarajevo, a nakon što su te općine podnijele zahtjev Ministarstvu za  ovaj vid podrške. Sredstva su osigurana kroz izmjene i dopune Budžeta za ovu godinu”, istakao je ministar za boračka pitanja Omer Osmanović.

Općine su, inače, prvostepeni organ za realizaciju prava, odnosno zahtjeva ratnih vojnih invalida prve grupe koji nisu sposobni za kretanje bez invalidskih kolica, da im se uklone arhitektonsko - urbanističke barijere za prilaz i ulazak u zgradu u kojoj stanuju.

Ministar Osmanović naglasio je kako su ova dosadašnja rješenja ipak dotrajala i da ih treba mijenjati, s obzirom na protok vremena, kao i činjenicu da se sa ovim zahtjevima resornim općinskim službama i Ministarstvu obraćaju i ratni vojni invalidi koji su ranije bili pokretni, ali i osobe iz boračke populacije koje nisu imale status RVI, a koji zbog bolesti i drugih razloga zahtijevaju uklanjanje ovih barijera.