Ministarstvo za boračka pitanja KS: Dodatnih 1.500 paketa pomoći za pripadnike boračke populacije

Nakon što je u maju ove godine, tokom trećeg vala pandemije Covid-19, uspješno realizovana podjela 1.430 higijenskih paketa kroz koordinaciju sa Direkcijom za robne rezerve KS, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo u narednom periodu pristupit će podjeli dodatnih 1.500 higijensko-prehrambenih paketa za pripadnike boračke populacije.


U cilju pružanja pomoći pripadnicima braniteljske populacije kojima je ona neophodna, ministar za boračka pitanja Omer Osmanović je 13. septembra ove godine održao sastanak sa rukovodstvom Direkcije za robne rezerve KS. Tom prilikom, dogovorio je da se prema Vladi Kantona Sarajevo uputi zahtjev da se sa zaliha robnih rezervi, bez naknade, ovom resornom ministarstvu isporuče određene količine higijenskih i prehrambenih artikala za 1.500 pripadnika boračke populacije, a što je ranije jednoglasno odobreno.


“Kako i kod većine ostalih društvenih grupa, socijalno stanje značajnog broja pripadnika boračke populacije se također pogoršalo tokom pandemije COVID-19, jer je veliki broj njih, kao i članova njihovih porodica,  ostao bez posla. Dokaz tome je i povećan broj zahtjeva za pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama, koji su pristigli u naše ministarstvo u ovom periodu. Neovisno o našem redovnom javnom pozivu za ovu vrstu pomoći, mi ćemo, obzirom da smo sada ušli u četvrti val pandemije, realizovati i ovaj dodatni vid pomoći organiziran opet putem Direkcije za robne rezerve KS’’, naveo je resorni ministar Osmanović.


Paketi će biti podijeljeni uz pomoć boračkih udruženja te dostavljeni starim, nemoćnim i bolesnim korisnicima koji ih nisu mogli lično preuzeti.