Ministarstvo za boračka pitanja i Fond Memorijala podržali projekte u Foči, Olovu, Vlasenici, Kalinoviku, Gacku i Sarajevu

Ministarstvo za boračka pitanja i Fond Memorijala Kantona Sarajevo podržali su izgradnju spomenika i spomen-obilježja u i van Kantona Sarajevo.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović je prilikom potpisivanja sporazuma o sufinansiranju projekata istakao kako su u 2022. godini izdvojena značajna sredstva za promoviranje i uspostavu kulture sjećanja, a u to svakako spada i podrška izgradnji spomen-obilježja pripadnicima Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, ali i svim šehidima i poginulim borcima širom Bosne i Hercegovine.

„Ovim činom nastavljamo pozitivnu praksu Vlade Kantona Sarajevo koja je nedavno, putem Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu sa Samirom Avdićem, izdvojila 120.000 KM za izgradnju Muzeja 505. viteške brigade u Bužimu,“ naglasio je Osmanović.

Danas potpisanim sporazumima podržani su projekti izgradnje spomen-obilježja u Slatini – Foča, izgradnja spomen-obilježja za poginule iz sela Ćosići i Hasanovići u Cerskoj – Vlasenica, izgradnja spomen-obilježja šehidima, civilnim žrtvama rata i umrlim veteranima Armije Republike Bosne i Hercegovine iz MZ Petrovići – Olovo, rekonstrukcija šehidskog mezarja Mjehovina u opštini Kalinovik, uspostavljanje video nadzora Centralnog šehidskog obilježja na području općine Gacko i podrška projektu ugradnje video nadzora na Ali-pašinoj džamiji u Sarajevu u čijem haremu su ukopani šehidi, veterani i heroji odbrambeno-oslobodilačkog rata.

"Drago mi je da je direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić prepoznao našu inicijativu vezanu za podizanje spomen-obilježja na području opštine Kalinovik koje će definisati sve žrtve koje su poginule i ubijene u Kalinoviku. Do sada smo bili fokusirani na traženje nestalih osoba i za ovakve projekte vezane za sufinansiranje spomen-obilježja do sada nismo imali podršku ni od jedne institucije. Međutim, došlo je vrijeme da se zaštite mezarja, da se ograde i da se postave šehidske kapije i šehidski nišan koji će predstavljati simbol sjećanja na sve ubijene na području opštine Kalinovik“, poručio je nakon potpisivanja sporazuma, predsjednik Udruženja članova porodica nestalih osoba sa područja opštine Kalinovik “Istina - Kalinovik '92” Samir Vranović.

Vrijednost potpisanih sporazuma je 44.300 KM.