Ministar Osmanović u Rogatici: Ne damo zaboravu naše šehide

U organizaciji Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba “Suza” danas je odavanjem počasti i polaganjem cvijeća obilježena 30. godišnjica nestanka i stradanja građana Rogatice.

Tim povodom pristuni su obišli lokalitet ''Rasadnik AGROKOMBINAT ad Rogatica'' u znak sjećanja na stradale sugrađane u masovnim grobnicama ''Rasadnik'', ''Gračanica'', ''Bilino polje'', ''Ljun'', ''Podhrid'', ''Oplošće'', ''Toplik'', ''Pašić Kula'' i ''Plandište''.

Današnjem obilježavanju u Rogatici prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, koji je ovom prilikom naglasio važnost kulture sjećanja na ovakvim mjestima.

''Nalazimo se na mjestu stradanja Rogatičana, na mjestu svirepih ubistava naših saboraca, građana za koje oni najodgovorniji, ni nakon 30 godina nisu odgovarali. Mnogobrojne porodice još traže dijelove tijela svojih najmilijih, a neki nažalost nisu dočekali da pronađu svoje sinove, muževe, braću i očeve. Na nama je da konstantno radimo na njegovanju tradicije kulture sjećanja, i da ne damo zaboravu naše šehide. Mladost koja ostaje iza nas mora znati i učiti o krvavoj historiji naše domovine'', poručio je ministar Osmanović.

Obilježavanje godišnjice zločina nad Bošnjacima upriličeno je i šetnjom kroz Rogaticu, a u gradskoj džamiji u Rogatici proučen je tevhid žrtvama.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u ovom gradu ubijeno je oko 1.500 civila, a za mnogima se još traga.