Ministar Osmanović prisustvovao početku Dana otpora u BPK Goražde

Nizom događaja danas je počela manifestacija Dani otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde kojom ovaj „Grad heroj“ čuva sjećanje na jedan od najvažnijih datuma u njegovoj novijoj historiji.

Tim povodom, položeno je cvijeće i odata počast poginulim braniocima Goražda na šehidskom mezarju Kolijevke, a potom i na spomeniku ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995. godina.

Ovom bitnom datumu za grad Goražde u okviru kojeg je otvoreno i rekonstruisano centralno spomen obilježje „Goražde grad heroj, svojim braniocima“, na kojem je uklesano 2.115 imena poginulih boraca sa ovog područja, prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

Prema riječima ministra Osmanovića, kantonalnom saradnjom između dva resorna ministarstva njegujemo kulturu sjećanja, ali i ne zaboravljamo Goražde, „Grad heroj“, kao ni žrtvu ljudi koji su braneći Goražde, odbranili i Sarajevo.

Posebno je istakao činjenicu da je projektant spomenika koji je danas otvoren, dijete šehida Haris Šalo, koji je na ovaj način odao počast ovom gradu.

Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Omerom Osmanovićem ovom prilikom uručena je zahvalnica za nesebičan doprinos i pomoć pri realizaciji rekonstrukcije pomenutog spomenika.

Na današnji dan 1992. godine u rano jutro počeo je sveopći napad na ovaj jedini preostali slobodni grad na Drini, a prve granate pale su na zgradu općine.

Time je započela opsada duga 1.336 dana koja je okončana potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Tokom opsade ubijeno je više od 4.000 osoba, od kojih više od 2.000 civila, među kojima i 148 djece.

U historiji ratovanja, zahvaljujući hrabrim braniocima koji su se suprotstavili znatno nadmoćnijem neprijatelju, Goražde je dobilo epitet „Grada heroj“.

Ipak, bitno je istači i kako za bjesomučna razaranja i masovna stradanja ovog grada i njegovih stanovnika do sad niko nije odgovarao.