Ministar Osmanović: Posebno mjesto u „Čudu bosanskog otpora“ zauzimaju naše heroine odbrambeno-oslobodilačkog rata

U prostorijama udruženja Saveza ratnih vojnih invalida Kantona Sarajevo, danas je povodom 8.marta - Dana žena upriličeno druženje sa RVI pripadnicama Armije RBiH, koje su u ratnim dejstvima dale izuzetan doprinos odbrani naše domovine. Uz prigodne čestitke, članicama su uručeni i simbolični novčani pokloni. Ovom prilikom, organizovanom druženju prisustvovao je i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović koji je u svom prigodnom obraćanju istakao kako mu je čast što ima priliku da se obrati heroinama proteklog rata.

“Iskoristio bih priliku da čestitam Dan žena svim pripadnicama Armije RBiH, a posebno vama koje ste danas ovdje, i koje ste dale nemjerljiv doprinos odbrani naše domovine, te pritom nažalost izgubile i dijelove svoga tijela. Vaša uloga posebno se ogleda u tome što niste bile vojni obveznici, ali ste ipak hrabro i odlučno pristupile Armiji RBiH i stale rame uz rame s borcima za našu državu. Tome u prilog govori i činjenica da je čak 5.360 žena branilo Bosnu i Hercegovinu tokom agresije”, naglasio je ministar Osmanović.

Ovom prilikom Savez RVI KS podijelio je skromne hedije za 167 žena, a aktivnost je u potpunosti finansiralo Ministarstvo za boračka pitanja KS.

“Svaka žena je u ratu imala izazov, patnju ili tugu – ona koja se hrabro, sa svojim saborcima, rame uz rame borila, ona žena koja je bila u logističkim jedinicama Armije Republike Bosne i Hercegovine, žena koja je ispraćala i dočekivala patriote i borce s linija fronta, žena koja je u bijelom mantilu liječila i medicinski zbrinjavala branitelje – sve su to naše hrabre žene i majke kojima iskazujemo duboko poštovanje, divljenje i zahvalnost na današnjoj slobodi”, poručio je ministar Osmanović na kraju današnjeg druženja.