Ministar Osmanović na obilježavanju 30. godišnjice formiranja "Crnih labudova" i pogibije heroja Mehdina Hodžića

Polaganjem cvijeća i prigodnim programom jučer je obilježena 30. godišnjica formiranja jedinice "Crni labudovi", ali i tužna godišnjica  pogibije komandanta Mehdina Hodžića, heroja koji je 10. maja 1992. godine položio život u odbrani Bosne i Hercegovine. 

Cvijeće je, ovim povodima, položio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je nakon toga sve prisutne podsjetio kako je ovo prilika da se prisjetimo naših heroja.

"Istovremeno, odajemo poštovanje i onima koji su danas ovdje i koji su živi svjedoci otpora našeg naroda“, naveo je ministar Osmanović.

Jedinica "Crni labudovi" formirana 10. maja 1992. u mjestu Zaseok u općini Zvornik, danas općina Sapna, kada su nakon pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića, u narodu poznatijem i kao Kapetan Senad i Crni labud, njegovi saborci donijeli odluku da jedinica dobije naziv po njegovom nadimku - "Crni labudovi".

Pripadnici ove jedinice učestvovali su u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih korpusa iz sastava Armije RBiH, a 79 šehida jedinice ‘’Crni labudovi’’ časno je položilo živote za odbranu BiH. Njih 345 je teže ili lakše ranjeno, a 22 su odlikovana najvećim armijskim priznanjem, značkom ‘’Zlatni ljiljan’’.