Ministar Osmanović i zastupnik Čampara prisustvovali obilježavanju 28. tužne godišnjice pogibije slavnog komandanta Senahida Bolića - Bole

Polaganjem cvijeća i prigodnim odavanjem počasti danas je u Olovu, u naselje Bakići, obilježena 28. godišnjica pogibije slavnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Senahida Bolića – Bole, dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima“.

Ovu tužnu godišnjicu smrti velikog heroja odbrane Bosne i Hercegovine u ime Kantona Sarajevo obilježili su ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović i zastupnik u Skupštini KS Aljoša Čampara.

U svom prigodnom obraćanju ministar Osmanović je pozdravio članove porodice, mnogobrojne saborce i prijatelje heroja Bole, te naglasio kako se i 28 godina kasnije, s velikom tugom i poštovanjem sjećamo čovjeka koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrani od agresora.

„Velika mi je čast što sam danas ovdje, i što svjedočim kulturi sjećanja, koju njegujemo zajednički odavajući počast ljudima zaslužnim za našu današnju slobodu. Poseban selam upućujem porodici našeg saborca, ali i svima vama koji ne date zaboravu ovakva imena poput našeg Bole“, poručio je ministar Osmanović sa mjesta na kojem je svoj život za domovinu položio Senahid Bolić.

Heroj bosanskohercegovačke odbrambeno-oslobodilačke borbe Senahid Bolić-Bolo ranjen je u borbi za Kruševu sa puškom u ruci, 14. januara 1994. godine, a u petak, 21. januara iste godine, sedmicu nakon ranjavanja u tuzlanskoj bolnici u 36. godini od posljedica ranjavanja i preminuo.

Posthumno mu je dodijeljeno najveće ratno priznanje “Zlatni ljiljan”, a za herojski doprinos otporu agresiji na Republiku  Bosnu i Hercegovinu i “Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima”.

Godine 1996. proizveden je u čin pukovnika, a 2007. dodijeljeno mu je priznanje “Povelja za životno djelo Općine Olovo”.