Ministar Osmanović čestitao Božić: Branitelji Armije i MUP-a RBiH pravoslavne vjeroispovijesti neće i ne mogu biti zaboravljeni

Povodom obilježavanja Božića, jednog od najvećih pravoslavnih praznika, predstavnici Koordinacionog odbora boračkih udruženja, predvođeni ministrom za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omerom Osmanovićem danas su posjetili groblje Sveti Marko. Ovom prilikom položeno je cvijeće, te odata počast svim poginulim pripadnicima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti.

Ministar Osmanović istakao je važnost sjećanja na sve pripadnike Armije i MUP-a RBiH koji su branili našu domovinu, bez selektivnog pristupa prema bilo kome.

„Svi naši branitelji, koji su domovinu stavili ispred svojih života imaju i imat će isti tretman bez obzira koje su vjeroispovijesti, ne možemo i ne smijemo zaboraviti cijenu današnje slobode koju uživamo. Naša je obaveza njegovanje kulture sjećanja, a ona nam ne dozvoljava selektivan pristup“, poručio je ministar Osmanović.

Uz želju da građani svih nacionalnosti i vjeroispovijesti žive u miru i slobodi, kao i zajedništvu, čestitao je Božić, te izrazio zadovoljstvo jer se u Sarajevu svi blagdani obilježavaju dostojanstveno i časno.

„Iskoristio bih priliku da svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti uputim iskrene čestitke povodom Božića, sa željom da ga provedu sa svojim najmilijim u miru, sreći i uzajamnom poštovanju. Uzajamno poštovanje je nešto što nam je svima prijeko potrebno, a Sarajevo je primjer kako se svi vjerski blagdani proslavljaju dostojanstveno“, rekao je ministar Osmanović.

Podsjetio je da je sastav Armije i MUP-a RBiH tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pogotovo u Sarajevu, bio multietničan, kako se pripadnici različitih vjeroispovijesti nisu ni po čemu dijelili, te je svima slobodna bila jedini i zajednički cilj.