Ministar Osmanović: Borci Armije RBiH pravoslavne vjeroispovijesti nisu i neće biti zaboravljeni

Povodom Božića, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović posjetili su danas groblje Sveti Marko, gdje su položili cvijeće i odali počast poginulim pripadnicima Armije RBiH pravoslavne vjeroispovijesti.


Kako je poručeno ministar Osmanović, oni nisu i neće biti zaboravljeni.  


"To su bili naši drugovi, naši saborci, a kultura sjećanja nam ne dozvoljava selektivan pristup", poručio je ministar Osmanović.


Čestitajući Božić građanima pravoslavne vjeroispovijesti, ministar Osmanović zaželio je da svi građani, bez obzira na vjeroispovijest žive zajedno u miru, kao i do sada. Izrazio je zadovoljstvo što se u Sarajevu svi vjerski praznici slave dostojanstveno.  


Potcrtao je da svi veterani u Kantonu Sarajevu, bez obzira na vjeroispovijest, imaju ista prava.  


"Naši saborci pravoslavne vjeroispovijesti bili su ravnopravni, svi smo zajedno dijelili istu koru hljeba, zajedno se borili za Bosnu i Hercegovinu i odbranili je", kazao je ministar Osmanović.


Čestitajući Božić svim Bosancima i Hercegovcima pravoslavne vjeroispovijesti, posebno porodicama onih koji su živote ugradili u temelje države, Ismet Godinjak, predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka, poručio je da branitelji žive za ideju BiH u kojoj ima mjesta za sve one koji je vole.  


On je podsjetio da je sastav Armije RBiH tokom agresije na BiH  - pogotovo u Sarajevu, bio multietničan, te da se pripadnici različitih vjeroispovijesti nisu ni po čemu dijelili. Kako je dodao, jedina podjela je bila na one koji vole i one koji napadaju državu.


"Tako je i danas. Nadam se da će doći vrijeme kada ćemo svi skupa konačno prebroditi neke podjele i shvatiti da živimo u zemlji koja je dovoljno velika za sve nas", zaključio je Godinjak.