Ministar Muharem Fišo otvorio memorijalni bokserski turnir "Braća Kadić"

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo jučer je u sportskoj dvorani "Amel Bečković" u Vogošći otvorio 16. memorijalni bokserski turnir "Braća Kadić". Tradicionalni turnir posvećen je istaknutom bosanskohercegovačkom bokseru Fikretu Kadiću i njegovom bratu Safetu, koji su 1992. dali živote u odbrani Sarajeva.

Fikret Kadić bio je član Bokserskog kluba Željezničar, prvak i reprezentativac bivše SFRJ te višestruki osvajač međunarodnih turnira.

Braća Fikret i Safet Kadić su 1992. poginuli na cesti u novogradskom naselju Briješće, braneći ovo naselje od prodora agresorskih snaga iz Rajlovca.

Rahmetli Fikret i Safet Kadić bili su istaknuti borci grada i Armije RBiH, članovi Zelenih beretki i organizatori otpora u općini Novi Grad. Fikret je bio prvi komandant Druge viteške brigade i istaknuti sportista, višestruki državni prvak u boksu.

Organizator turnira je Klub borilačkih sportova "Braća Kadić" iz Sarajeva, a tehnički organizator BK "Vogošća".

Ministar Fišo je prilikom otvaranja turnira zahvalio organizatorima i učesnicima ove respektabilne sportske manifestacije i kazao da je i ovo način da se sjećamo najboljih sinova naše zemlje.

Ministru Fiši i najzaslužnijim pojedincima za organizaciju turnira uručene su zahvalnice KBS "Braća Kadić".