Ministar Grabovica: Osigurano zaposlenje za 18 pripadnika boračke populacije

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica potpisao je danas ugovore sa predstavnicima 12 zadruga. Ovim je osigurano zaposlenje na period od najmanje 12 mjeseci za 18 pripadnika boračke populacije. Također je za još 42 pripadnika, koji su već zaposleni u zadrugama, omogućeno sufinansiranje plaća i pratećih zakonom propisanih obaveza po osnovu poreza i doprinosa za period od šest mjeseci.

Ministarstvo nastavlja realizaciju Programa mjera sufinansiranja zapošljavanja i održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama sa područja Kantona Sarajevo za 2020/2021. godinu.

“Ovaj program ima za cilj da u skladu s mogućnostima prevaziđe otežano funkcionisanje društvene zajednice usljed pandemije koronavirusa, a posebno u oblasti zaštite boračke populacije, jer su oni bili najzaslužniji u odbrani naše domovine”, poručio je ovom prilikom ministar Grabovica.

Dodao je kako Vlada KS i na ovaj način nastoji sanirati posljedice koronavirusa na području Kantona Sarajevo.

Podsjetio je i kako je Ministarstvo raspisalo Javni poziv za realizaciju mjere sufinansiranja održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama sa područja Kantona Sarajevo, kao i onaj kojim će biti omogućena realizaciju mjera sufinansiranja zapošljavanja boračke populacije u boračkim zadrugama u KS.