Ministar Fišo poručio sa Žuči: Naši heroji su nam u amanet ostavili da čuvamo i očuvamo našu BiH

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i centralnom manifestacijom te kasnije i iftarom kojem je prisustvovalo oko tri hiljade ljudi, sinoć je na Golom brdu obilježen Dan odbrane općine Novi Grad i 25. godišnjica pobjede boraca Armije RBiH na Žuči.

Branioci Sarajeva su 8. juna 1992. godine u žestokom okršaju na brdu Žuč oslobodili vrh Orlić i širi lokalitet prema Volujku i Krstacu, te naseljima Smiljevići i Zabrđe.

Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i BiH u proteklom ratu. Tog dana osujećena je namjera agresora da se Sarajevo podijeli na dva dijela. U borbi su učestovale jedinice Teritorijalne odbrane BiH iz tri sarajevske općine, Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća.

Okupljenima u znak sjećanja na herojski put kojim su hodili hrabri vitezovi Armije RBiH obratili su se ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić te predsjedavajući Općinskog Vijeća Novi Grad, Rusmir Baljić.

Ministar Fišo je u svom obraćanju okupljenima kazao je da baš na Žuči naši borci nisu dozvolili neprijatelju da uđe u grad.

„Naši borci su na današnji dan ovdje napravili podvig kojem se divio cijeli svijet. Četnička armada nije znala ko im pruža otpor i koja je to armija. Bili su to heroji i generacija koja je voljela više svoju domovinu nego sebe. Njihovom krvlju je natopljena BiH. Pozivam sve oni koji vole svoju domovinu bez obzira na naciju, vjeru i političku pripadnost da zajedničkm snagama omogućimo napredak i razvoj. Ne smijemo i nećemo dozvoliti da se ikada ponovi zlo jer garant toga su naši borci i šehidi koji su nam ostavili samo jednu poruku u amanet: Čuvati i očuvati BiH“, istakao je ministar Fišo.

Načelnik Efendić je istakao važnost bitke koja se vodila na brdu Žuč te naglasio kako je to bila jedna od prvih pobjeda Armije BiH uopće nad mnogo moćnijim neprijateljem. On je podsjetio na važnost sjećanja na odbranu i moralne temelje na kojima se može graditi budućnost.

„Ovaj plato je tada bio od velikog strateškog značaja jer onaj ko je kontrolisao brdo Žuč kontrolisao je i cijeli grad. Baš ovdje se pokazalo da Armija BiH može da pobjeđuje neprijatelja koji je bio puno spremmniji za taj rat“, naglasio je Efendić i daodao da je na brdu Žuč poginulo oko 100 vojnika Armije BiH.

Tada su zaplijenjene značajne količine naoružanja i municije, vojne opreme i sanitetskog materijala. Radi se o bici kojom su potvrđeni rezultati „Pofalićke bitke“, te osigurana i učvršćena komunikacija s braniocima s područja Vogošće, odnosno naselja Ugorsko, Bušće i Kobilja Glava.

Predsjedavajući Baljić kazao je da se 08. juni slavi to što smo opstali te iskazuje zahvalnost svima onima koji su za to zaslužni. 

„Da se ne bi ponovio pakao kroz koji smo prošli moramo našu djecu naučiti da mir i sloboda nisu pali sa neba već da su izboreni u krvi i strepnji za opstanak. Naša dužnost je da se sjećamo i čuvamo zaostavštivnu naših prethodnika koji ne mogu biti veći od ove slobode i mira“, kazao je Baljić.

Prije samog iftara na Golom brdu je upriličen i čas historije za sve prisutne koji je održao Nedžad Bublin Čupo, komandant Druge viteške brigade.

Govorio je Čupo o sjanim herojskim podvizima svojih saboraca žaleći zbog nemogućnosti da spomene svakoga pojedinačno. Govoreći od jednom od njih kazao je kako je četnički tenk uništio bacivši na njega bombu sa samo nekoliko metara.

„Nakon toga smijao se i govorio je 'Šta je papci, hoćete u grad, je li? Ne možete vi u grad, vi ste za šume'“,  ispričao je između ostalog Bublin i istaknuo da ništa nije bilo teško u tim momentima kada znate kakve saborce imate pored sebe.

Na koncu su dodijeljena i najveća općinska priznanja, pojedinačne i kolektivna Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo.

Pojedinačna zlatna plaketa dodjeljena je posthumno Ramizu Salčinu, komandantu Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad, a danas je predata u ruke članova njegove porodice.

Također,  pojedinačna plaketa je dodjeljena i Ismetu Hadžiću, ratnom komandantu Prve Dobrinjske brigade dok je kolektivna Zlatna plaketa uručena Bublinu, predstavniku Lahke pješadijske čete 2. Viteške motorizovane brigade.

Obilježavanju Dana odbrane općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč prisustvovali su i ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić, gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka, veliki broj porodica šehida i poginulih boraca, demobiliziranih boraca, građana.