Ministar Fišo odao počast heroju Armije RBiH Safetu Zajki

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti u subotu je obilježena 24. godišnjica pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Safeta Zajke. Porodica rahmetli Zajke, brojne delegacije te uime Kantona Sarajevo ministar za boračka pitanja Muharem Fišo položili su cvijeće na spomen-obilježje ispred Općine Novi Grad, na mjesto njegove pogibije na Žuči te u haremu Ali-pašine džamije, gdje je ukopan Safet.

O ratnom putu i zaslugama prvog komandanta 2. Viteške motorizovane brigade govorili su njegovi saborci Safet Kešo i penzionisani general Armije RBiH Ismet Hadžić-Mutevelija, a riječi utjehe porodici uputio je ministar Fišo.

„Danas bi nam bilo mnogo lakše graditi našu državu da je sa nama naš heroj koji je uvijek bio borac za pravdu - u miru kao sindikalista, a u vremenu agresije kao gazija“, kazao je između ostalog ministar Fišo.

General Armije RBiH Safet Zajko rođen je 1. marta 1959. godine u selu Gaočić kod Rudog. Kao uzoran omladinac završio je školu za rezervne oficire u Bileći i kao jedan od najuspješnijih u klasi stekao čin rezervnog kapetana. Bio je uzoran radnik i nepokolebljivi borac za radnička prava, suprug i otac dvije kćerke – Alme i Džane.

U osvit rata u našoj zemlji rahmetli Zajko se priključio u operativni dio rada Patriotske lige, kao jedan od njenih najaktivnijih članova, a već 2. januara stajao je na čelu nekoliko stotina patriota Sokolja, Boljakovog i Buča Potoka koji su se postrojili pred džamijom u Boljakovom Potoku. To će kasnije biti okosnica 2. Viteške motorizovane brigade.

Poginuo je na dužnosti komandanta ove brigade 17. juna 1993. godine prilikom izviđanja neprijateljskih položaja na Mijatovića kosi. Ratno priznanje „Zlatni ljiljan“ dobio je '92. godine, a posthumno je odlikovan i „Ordenom heroja oslobodilačkog rata“ 1994. godine i proizveden u čin brigadnog generala.