Manifestacija "Odbrana BiH-Igman 2018" održat će se 02. i 03. augusta

Tradicionalna, 18. po redu manifestacija "Odbrana BiH-Igman" održat će se naredna dva dana, u  organizaciji ministarstava za boračka pitanja Federacije BiH i Kantona Sarajevo, kao i Fonda memorijala KS.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević istakao je da je programom ovogodišnje manifestacije planiran niz aktivnosti i događaja kojima se sjećamo i odajemo počast šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a RBiH.

"Naša je poruka da čuvamo cjelovitu, slobodnu demokratsku državu BiH. Pozivamo sve veterane, porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i patriote da nam se pridruže, sa jasnom porukom 'dođi i posvjedoči o istini i odbrani BiH'", istakao je ministar Bukvarević na današnjoj press konferenciji.

Potpredsjednik OO i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo kazao je da je cilj svjedočiti časnoj borbi pripadnika Armije i MUP-a koji su branili i odbranili BiH.

"Pozdravljam učešće i drugih resornih kantonalnih ministarstava u oraganizaciji ovog skupa kojim ovekovječujemo pobjedu najslavnije i napoštenije Armije na svijetu. Stojimo na putu slobode, pravde i istinske borbe za BiH", poručio je ministar Fišo i dodao da ga raduje jer djeca šehida i poginulih boraca preuzimaju inicijativu u organizaciji manifestacije.

Zahvalio je ovom prilikom brojnim institucijama i ustanovama koje su omogućile njeno održavanje.

Prema najavama organizatora, obilježavanje manifestacije počet će sutra u 10:00 sati u Memorijalnom centru Kovači, gdje će se održati čas historije. Poslije je planirano polaganje cvijeća na spomen-obilježja palim borcima, kao i civilima Sarajeva na Markalama, Vječnoj Vatri, mostu Suade i Olge te Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Najavljen je i vjerski program za poginule, mevlud i zikr te služenje parastosa i mise zadušnice.

U okviru programskih sadržaja, drugog dana manifestacije, planirani su i defilei ratnih zastava pod nazivom "Mladi na putu života" kao i ratnih veterana Armije i MUP-a, te sportske igre.

Centralni dio manifestacije održat će se u petak 03. augusta na Velikom polju na Igmanu, gdje će uz uobičajene programske aktivnosti, prema najavama potpredsjednika OO i direktora Fonda Memorijala Suada Zijadića biti upriličeno i otkrivanje rekonstruisanog spomen-obilježja palim borcima.

Za stanovnike Kantona Sarajevo koji žele prisustvovati manifestaciji na Velikom polju tog dana organizatori su obezbijedili prijevoz autobusima s više punktova u gradu i prigradskih naselja kao i povratnu vožnju.

Generalni pokrovitelj manifestacije i ove godine  je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.