Izdvojena sredstva za sufinansiranje izgradnje “Spomen kompleksa borcima Misočkog ratišta” i ograde oko Spomen-obilježja „Sjenička Kosa“

Sporazume o sufinansiranju izgradnje “Spomen kompleksa borcima Misočkog ratišta” i postavljanja ograde oko Spomen-obilježja „Kobilja Glava – Sjenička Kosa“ potpisao je danas ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo s načelnicima općina Ilijaš i Vogošća Akifom Fazlićem i Edinom Smajićem.

Izgradnja spomenika na Misoči je planirana u pet faza i kompleks će se sastojati od ulazne kapije, spomenika kao i centralnog dijela te četiri šadrvana i spomen sobe.

Ukupna vrijednost projekta je 202.293 KM, a ove godine je planirana realizacija I faze u iznosu od 80.000 KM od čega će Ministarstvo za boračka pitanja KS izdvojiti sredstva u iznosu od 50.000 KM, a Općina Ilijaš 30.000 KM.

Zajednički je ocijenjeno da se radi o dobro pripremljenom projektu.

“Veoma je bitno da Ministarstvo ima dobru saradnju sa općinskim strukturama i tako ćemo nastaviti i dalje, a sve u cilju boljitka boračke populacije“, kazao je ministar Fišo.

Načelnik Fazlić složio se s ministrovim stavom i istakao da će Općina Ilijaš kontinuirano biti na usluzi boračkoj populaciji.

Za sufinansiranje izgradnje ograde oko Spomen-obilježja „Sjenička Kosa“ Ministarstvo za boračka pitanja je izdvojilo sredstva u iznosu od 10.000 KM.

Ovom prilikom, ministar Fišo i načelnik Smajić podsjetili su na hrabrost Vogošćana koji su iako slabo naoružani stali u odbranu svojih kuća, naselja i grada, branili ih i odbranili.

“Upravo zbog toga nikada ih ne smijemo zaboraviti”, poručio je ministar Fišo.