Ilijaš: Ministar Muharem Fišo na svečanoj akademiji povodom Dana državnosti BiH

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo prisustvovao je jučer u Ilijašu svečanoj akademiji povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, i 75. godišnjice ZAVNOBiH-a, koju je organizovalo Udruženje antifašista i boraca NOR-a Ilijaš.

Prije akademije cvijeće je položeno na spomen obilježju palim borcima NOR-a 1941. – 1945. na Alića gaju, gdje je sahranjeno 700 žrtava fašizma, te na spomen obilježju šehidima kod SŠC „Nedžad Ibrišimović“.

U obraćanju prisutnima ministar Fišo je podsjetio da je 25. novembra 1943. godine, na zasjedanju ZAVNOBIH-a, potvrđena državnost BiH, kao države Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih građana, te je naglasio da je ZAVNOBIH tekovina svih građana BiH.

"Ovog 25. novembra navršava se 75. godina od dana kada su u Drugom svjetskom ratu zasjedali vijećnici ZAVNOBIH-a, pripremajući se za AVNOJ koji je uslijedio četiri dana kasnije u Jajcu. Tada je u Mrkonjić Gradu donesena rezolucija u kojoj je, između ostalog, stajalo po prvi put u historiji BiH, predstavnici Srba, Muslimana i Hrvata BiH, ujedinjeni u narodnooslobodilačkom pokretu. Izuzetno sam sretan što je ova naša omladina večeras pokazala kroz program koji su pripremili kako se zaista voli svoja zemlja“, kazao je ministar Fišo.

Manifestaciji obilježavanja 25. novembra su prisutvovali brojni građani, te načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine akademik Mirko Pejanović, predsjednik SABNOR-a Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić, te Omer Mujalo, jedini živi učesnik NOR-a u Ilijašu.